Кучешки впряг на Витоша

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Нов спорт набира популярност в България. Няколко впряга от кучета вече кръстосват планините, а в местността "Офелиите" на Витоша с водачите на двe шейни и техните питомци могат да се запознаят не само възрастните, но и децата.

Водачите на кучешки впряг, наречени мъшери и техните кучета правят първите си 15 километра пробег на Витоша преди дни. Юлия Шатникова чакала с нетърпение обилен снеговалеж, за да покори планината за 5-ти пореден сезон.

"Умения откъм човека - първо любов към студа, към зимата, да можеш да издържаш. След това вече по-хубаво е ако караш сноуборд или ски, защото това си е баланс на шейната. Съответно по-старите, по-слушащите кучета са отпред, те са водачи. По-младите, по-енергични, по-силни кучета - те са отзад, те са главните тежкотоварни, които дърпат", обясни водачът на кучешки впряг Юлия Шатникова.

Юлия обучава кучетата си на важните за управление на шейната команди на френски. Казва, че са кратки и ясни и всеки може да ги усвои.

"Ги е дясно, а Йо е ляво. Але ни е, за да тръгнем напред и стоп си е стоп", преведе Юлия.

Всички софиянци, които искат да се повозят на впряга, или да се научат да бъдат мъшери, могат да направят това на Витоша всеки почивен ден.

Водачите на витошкия кучешки впряг разполагат с две шейни. На малката се обучават възрастни, а на голямата могат да се возят деца. Опитните мъшери твърдят, че за да се справите с подобно предизвикателство са нужни най-вече любовта към кучетата и към зимата.

Автор: Ива Милорадова