Заплашени ли са торентите?

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Торентите – ябълката на раздора между интернет потребителите и създателите на интелектуален продукт, отново се превърнаха в гореща тема с вчерашна дата. Международният договор от Пекин за аудио-визуалните изпълнения предизвика остра реакция от страна на интернет потребителите заради интерпретациите, че сайтовете за споделяне на видео и аудио файлове могат да бъдат забранени. Министерството на културата, обаче, опроверга тези информации.

В “Денят започва” все пак поставихме въпроса да бъдещето на торентите и къде е границата между правата на потребителите и тези авторите. По темата в студиото дебатираха Георги Дамянов – директор на Дирекция “Авторското право и сродните му права” в Културното министерство, и  съдията в София градски съд Петър Петров – автор на книгата “Подборен лов на интернет пирати”.

vlcsnap-2014-02-04-08h46m54s631Съдбата на торент-сайтове не може да бъде решена със закон, договор или с някакъв друг акт не може да бъде решена, категоричен бе Георги Дамянов и добави, че те са технология, нужна на потребители, и ще съществуват като докато има потребност от тях. Договорът от Пекин в никакъв случай не е нова АКТА, подчерта експертът. “Той създава права за артисти, изпълнители, актьори и не забранява нищо, нито пък заплашва със закриване, преследване и т.н. Поначало целта на този договор е да изравни правната защита на правата на актьорите по цял свят. Той е създаден под егидата на Световната организация по интелектуална собственост, в която членуват над 170 страни, и естествено нивото на защита на тези права в различните страни е различна. Той дава една база, на която да стъпят всички страни, които са го подписали”, поясни Дамянов.

vlcsnap-2014-02-04-08h47m04s30Световната организация за интелектуална собственост дава един стандарт, който се инкорпорира на европейско ниво и на държавно ниво. В този договор не се говори нито за торенти, нито дори за автори, говори се за изпълнителя, поясни съдия Петър Петров. “Авторското право, откакто е създадено, се развива на база и на технологиите, като винаги авторите имат проблем с новите технологии – радиото, грамофона, магнетофона, а сега и интернет. Винаги са на нож нещата, но в крайна сметка си стискат ръцете”, коментира той и добави, че торентът е прекрасна технология, но спорът не е честен между страните, защото трима души качват общо 90% от продукцията. “Не е честно да се спекулира с 1 милион потребители в “Арена” и “Замунда” за сметка на хората, които професионално качват”, отбеляза магистратът.

vlcsnap-2014-02-04-09h30m16s01В дискусията по телефона се включи и Боян Новански – адвокат на един от собствениците на голям торент-сайт. Според него в ратифицирането на Пенкинския договор няма нищо обезпокоително – не съществуват рестрикции, забрани, няма задължения за въвеждане на такива и за промени в националното законодателство на страните. “Така че това беше непрофесионална, некомпетентна публикувана статия”, коментира тревогата на интернет потребителите адвокат Новански.

vlcsnap-2014-02-04-09h36m59s251В скайп-връзка специалистът по онлайн комуникация Пламен Русев заяви, че полето на подобна дискусия трябва да се измести към бизнес моделите. Технологиите променят изцяло правенето на бизнес и правната страна има много да наваксва. “В момента ние се опитваме да опишем с очите на човек, видял само едно магаре през живота си, космически кораб”, пошегува се Русев. Той добави, че в държавите, където работят успешно нови модели, при които потребители заплащат символични суми за достъп за съдържание, торент-трафикът спада значително за три месеца.