Вреден ли е маргаринът?

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Еколози поискаха забраната на маргарина у нас. Д-р Светослав Ханджиев, председател на  Българската асоциация за изследване на затлъстяването и заболяванията, свързани с него, подчерта че въпросът вреден ли е маргаринът е медицински и социален въпрос, добре е, че медиите се обърнаха към проблема с проблема за трансмастните киселини.

Опасното на маргарините, които се произвеждат, е съдържанието им на трансмастните киселини, които се получават при хидрогениране на течните мазнини - олиото например, т.е. при висока температура, при наличие на водород и катализатор, се разрушава една двойна връзка и се втвърдяват мазнините, поясни д-р Ханджиев. Опасна е температурата, при която се осъществява това хидрогениране в самия процес на производство на маргарините. В много страни забраниха използването на маргарини, подчерта д-р Светослав Ханджиев.

Има фирми, които произвеждат маргарин с по-малко трансмастни киселини, но тяхното количество в продукта все още не се отбелязва на етикетите. В Скандинавските страни има традиция в намаляването на тези киселини и съответни след изследване е установено намаляване на заболеваемостта от инфаркт на миокарда и мозъчен инсулт във Финландия. Д-р Ханджиев ни препоръча категорично да намалим солта и си призна, че той лично консумира краве масло.