Най-младите и най-стари спортисти в Сочи

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Често в живота ни се сблъскваме с дилемата кое е по-важно - младостта или опитът? Разбира се, и едната и другата страна на монетата има своите плюсове и минуси, в която и да е сфера в живота. След 3 дни започва Олимпиадата в Сочи и този въпрос - кой е с по-голямо предимство - младите или по-опитните отново излиза на хоризонта. Кои са най-младите и най-възрастните спортисти, които ще вземат участие на

олимпийските игри в Русия? Класацията е направена във възходящ ред - от най-младите към най-големите на години.

vlcsnap-2014-02-04-07h39m44s145Аюми Хирано ще бъде най-младият представител на японската делегация в Сочи. Хирано е само на 15 години, но в Русия ще премери сили с най-добрите в сноуборд халфпайпа, като дори намира място сред претендентите за златния медал. Младият японец се качва за първи път на сноуборд на 4-годишна възраст заради неговия по-голям брат, който също се състезава. Мечтата на Хирано е да бъде сноубордист с отличителен стил, който да се състезава по целия свят и може би някои ден да грабне олимпийското злато.

Маги Войзин също е на 15 години и ще се състезава за тима на Съединените щати в ските свободен стил. Въпреки vlcsnap-2014-02-04-07h40m31s125че е дребна и крехка, Маги вече е побеждавала едни от най-големите имена в нейната дисциплина. Израстнала в малко планинско градче в щата Монтана, Войзин се запалва по ските още от детска възраст, благодарение на нейния брат близнак. Когато навършва нужните години, тя се записва в местния отбор по ски свободен стил, за да докаже, че е по-добра от момчетата.

vlcsnap-2014-02-04-07h42m06s6015-годишната фигуристка Полина Едмъндс е част от отбора на Съединените щати. За първи път стъпва на леда, когато е била едва на 2, като редом с това взема уроци и по балет. Полина има двама братя, които тренират хокей, а нейната майка Нина е родом от Русия и е треньор по фигурно пързаляне.

Тъкър Уест е на 18 г. и влезе в историята като най-младият американец взел квота за vlcsnap-2014-02-04-07h42m20s193Олимпийските игри в състезанията по шейни. Любовта му към този спорт се заражда по време на Олимпиадата в Солт Лейк Сити, докато той и баща му Брет наблюдавали надпреварата с шейни. Запленени от състезанията двамата построили ледена пързалка в задния двор на къщатата си. В момента Уест е ученик в Националната спортна академия в Ню Йорк.

vlcsnap-2014-02-04-07h43m17s237Американката Микаела Шифрин е на 18 г., но вече е световна шампионка в слалома от световното първенство в Шладминг и носителка на Световната купа в същата дисциплина за 2013. Шифрин споделя, че от малка нейн идол е олимпиийският шампион Боде Милър, като за нея той е най-вдъхновяващият скиор.

Опитност се придобива само с действие и се усъвърешнства с времето, пише Уилям Шекспир. Със сигурност на vlcsnap-2014-02-04-07h43m39s207тази максима се уповават не един и двама спортисти в Сочи. Един от тях е Боде Милър. Американецът пробива на световната сцена още през 1996 г., когато е на 18. Първата му Олимпиада е в Нагано през 1998. Има 5 медала от Олимпиади, включително златен от Ванкувър 2010. На 36 години Милър така и не успя да си спечели симпатиите на всички репортери в родината, но с начина си на каране винаги е бил любимец на публиката.

vlcsnap-2014-02-04-07h44m39s42На седмата си Олимпиада ще се наслади японската легенда Нориаки Касай. На 41 години Касай показва, че не само не е загубил спортния си дух, но е и устремен към записването на името си в историята на олимпийски игри. Японецът, който участва в ски-скоковете, дебютира в международната надпревара през 1989 г. в Лахти, Финландия. Касай има зад гърба си внушителните 11 световни първенства, 427 участия в състезания от Световната купа и 6 олимпийски игри. Във витрината си разполага с 15 първи места и общо 44 подиума. Запитан защо ще участва в Сочи, Нориаки Касай е категоричен: "Защото все още не съм спечелил златен медал!"

В Чехия едва ли някой е бил изненадан от включването на Яромир Ягър в националния отбор по хокей за Сочи. На 41 години чешката легенда продължава да впечатлява и най-големите си критици. През настоящия сезон

отбеляза за Ню Джърси Девилс 13 гола и подаде за други 21 в 43 мача. Това ще е пета Олимпиада за Ягър, а на зимни игри има 2 медала - златен от Нагано 1998 и бронзов от Торино 2006. Известен с чувството си за хумор, Ягър със сигурност ще забавлява зрителите не само с изявите си на ледената площадка, но и извън нея. Хокеистът ще се надява, че по случай 42 си рожден ден, който е на 15 февруари, да получи най-хубавия си подарък - златен медал.

Волята на една жена вдъхновява голям град като Чикаго. Ан Свисхелм, родом от Охайо, но от 9-годишна живееща в Чикаго, многократно е показвала любовта си към града на ветровете. Свисхелм се определя за фанатик на тема Чикаго и подкрепя всички отбори от всякакви спортове от този град. Появата й в Сочи

ще е втората й на Олимпиада след 2002 и 4 място на женския отбор по кърлинг. Въпреки несполуките в квалификациите за квота за игрите през 2006 и 2010, тя не само не се отчайва, а и заявява, че е по-мотивирана

от всякога. Сега, на 45 години споделя, че иска да зарадва котката си Айнщайн със златен медал от Сочи.

Едва ли ще срещнете по-екстравагантен спортист в Сочи от Убертус фон Хохенлое. 55-годишният мексиканец vlcsnap-2014-02-04-07h46m29s132ще участва в ски спускането и е наясно, че няма шанс за спечелването на медал. Какъв тогава е неговият стимул да се спуска по пистите в руския курорт? Неговият костюм, който е имитация на този на мариачи. "Искам да спечеля званието "Най-добре облечен спортист", разказва фон Хохенлое. Ако името ви се струва доста нетрадиционно за Мексико, това е така, защото фон Хохенлое е потомък на германски принц и принцеса. Досега 5 пъти е участвал на Олимпиади, първата му е в Сараево през 1984. Въпреки петте си счупвания през годините, той не се отказва. Според него опитът е по-ценен от младостта, защото силните моменти се запечатват в съзнанието много по-осезаемо. Неговият костюм пък със сигурност ще остане в нашите спомени.

Автор: Валери Генов