Б. Магдалинчев: Независимостта на съдебната власт е функция на законодателната

Темите в предаването:

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

"Няма интерес самата съдебна система да изпраща негативни послания за себе си чрез кадровия си орган. Интерес няма нито обществото, нито правосъдието в България. В тези дни, в които заседава настоящият състав на ВСС, се опитваме да показваме, че вървим в друга посока. Нормално е в съвета да има дискусия по различни въпроси. Това е право на всеки един от членовете – да изложи своята позиция. Въпросът е то да не прераства в междуличностни отношения", каза Магдалинчев.

Той посочи, че независимостта на съдебната власт не трябва да има знак за равенство с безпристрастността. "Независимостта има по-различно тълкувание и по-широк обхват. Независимостта е функция основно на законодателната власт. Тя създава съответния орган, тя го ситуира в органите на държавната власт, тя му определя правомощията", обясни Магдалинчев.

Функцията на ВСС е малко по-различна. Тя трябва да отстоява и гарантира признатата от конституцията и законите независимост на съдебната власт.

Трябва разумен баланс за защита на магистратите при неоснователни атаки и справедливо отношение към онзи магистрат, който е нарушил закона, посочи още гостът.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад