Мартин Захариев: Бюджетът на БНТ беше намален критично. Не съм съгласен

Предаване: н3Dеля X3, 19.01.2014

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Какво да се казва и какво не в националния ефир? Какви са журналистическите стандарти? Как трябва да се борави с Наказателния кодекс и защо това е материя, при която всяка промяна е от сериозно значение с голям обхват?

Андрей Захариев в едно лично интервю с Мартин Захариев. Той е член на цели две комисии в Народното събрание, депутат от Коалиция за България. След появилите се въпроси около събитията в БСП той отговори с метафора: „Ако оприличим БСП на влак и вие знаете, че ще се качите на този влак, влакът ходи от София до Бургас, че той ще ви закара до Бургас. Това е сигурно, макар и със скоростта на пътнически влак. Има много други партии, които е съмнително, че ще ви докарат до Пловдив“.

Андрей Захариев - БНТ: Благодаря за гостоприемството. Имаме много неща да обсъдим с Вас. Такава Ви е позицията в момента. Но най-напред, тази фамилия „Захариеви“, доколкото аз знам, е разпространена в Западна България...

Мартин Захариев: Така знам и аз, въпреки че не познавам добре родословното си дърво. Може да се окаже, че сме някакви далечни братовчеди.

Андрей Захариев - БНТ: Така ли? Вие откъде сте?

Мартин Захариев: От същата част.

Андрей Захариев - БНТ: Защото знаете аз откъде съм.

Мартин Захариев: Подозирам. След като казвате, че сте от там.

Андрей Захариев - БНТ: Действително. Сега няма да развивам повече това, защото някой ще каже, че сме се наговорили по роднински.

Мартин Захариев: Напротив. Ние се запознахме миналата седмица, така че няма нищо нагласено.

Андрей Захариев - БНТ: Добре. Ще започна от най-актуалното. Знаете, че последната седмица правосъдният министър изрази готовност да се откаже от един важен член в закона – новия проектозакон за Наказателния кодекс, който засяга неща свързани с медиите, именно разпространяването на информация. Говореше се и това взриви общественото пространство, особено правната общност се възмути в лицето на свои видни представители, че записване, филмиране без съгласието на обекта, което така или иначе го имаше в Конституцията може да бъде инкриминализирано. Какво мислите затова?

 vlcsnap-2014-01-20-14h18m16s37Мартин Захариев: Първо да кажем, че това е само един законопроект, който се обсъжда в широка обществена сфера от заинтересовани неправителствени организации и мнението на повечето от тях, ако не и на всички, е крайно отрицателно към една въпросна промяна. Предвижда се една година затвор за този, който филмира или фотографира човек, без неговото съгласие.

Андрей Захариев - БНТ: Или пробация, глоба, но и една година затвор, да.

Мартин Захариев: Трябва да кажем, че това е пълен анахронизъм. Няма как да приемем подобен текст на сериозно. Той категорично противоречи на европейския фундамент за демокрация. И така да се каже нарушава личната неприкосновеност. В българската история, в наказателното право то е основно човешко право. Да се превърне това нещо в престъпление считам, че е чудовищно неправилно. Такъв един текст, според мен, няма да получи подкрепа при разглеждане в Министерски съвет, както се очаква те да внесат законопроекта.

Нещо повече, там има и друг текст, който нажежи страстите - това е така нареченият текст за разкриване на защитена информация. Тук не става дума само за информация, която е държавна тайна, но и за всякакъв друг вид информация, дори и тя да представлява фирмена тайна. Ефектът ще бъде много тежък върху разследващата журналистика. Вместо да се създаде режим, в който хората да са защитени от действията на администрацията, които изнасят вътрешна информация за злоупотреби, те ще бъдат заплашени със затвор, което е абсолютно недопустимо. Така не може да се бори корупцията - напротив, така ще се създаде корупционна среда. Аз се надявам, че тези текстове няма да получат подкрепата на Министерски съвет и няма да бъдат внесени в такъв един вид на заседание на Министерски съвет и няма респективно след това в парламента.

Андрей Захариев - БНТ: Не мога да не Ви попитам и за този случай, който нашумя с оплакване на една чужда телевизия, че и е наложена цензура, била пратена и полиция. Става дума за това, което стана с г-н Пеевски и снимането на негов имот.

Мартин Захариев: За телевизия Arte ли говорите?

Андрей Захариев - БНТ: Не исках да казвам...

 vlcsnap-2014-01-20-14h19m37s71Мартин Захариев: Е, вие спокойно трябва да може да си ги казвате тези неща, защото това пък е една друга голяма тема – какво да се казва и какво не в националната телевизия и националния ефир, в частност и този на БНТ, защото не казвайки нещо лишавате аудиторията си от информация. Вие не правите реклама. Това не е игра с търговското слово - напротив, това е правото на информация на вашите зрители, а то е ключово право в професията на журналиста. Възмутително е, ако това е така, и с това ще приключа коментара си, защото считам, че отново са поругани основни журналистически правила и отново разследващата журналистика е в състояние да коленичи.

Андрей Захариев - БНТ: Но както казвате, ако наистина е така, защото...

Мартин Захариев: Е, не мога да кажа дали е или не е, но да приемем, че фактите са такива, каквито са оповестени.

Андрей Захариев - БНТ: В новия Наказателен кодекс има и една точка, която е свързана със защитата на журналистите от цензура, предполагам сте запознат с това. Мислите ли, че това е реалистично? Как ще се защитават те от цензура? И на второ място - това пък не отваря ли една вратичка за много дребни, кариеристични борби? Тоест Вие сте над мен, аз по някакъв начин Ви обвинявам в цензура, ако успея да го докажа,Ви отстранявам от пътя си.

Мартин Захариев: Ето затова трябва да се пипа много внимателно, когато се поправя Наказателния кодекс - след широко обсъждане, в това число и с професионалните гилдии и правозащитните организации. Не ми се ще и това, което казвате, да е възможно да се случи. Доколкото следя медиите, виждам, че всичките тези текстове, които коментираме срещат много сериозен отпор и аз вярвам, че гласът на професионалната гилдия ще бъде чут.

Андрей Захариев - БНТ: А относно наличието на противоречаща на всички стандарти за обективност и журналистически стандарти цензура в България, упражнявана особено от собствениците, прозрачността на собствеността, този проблем постоянно седи. Критикуват ни от Европа, затова че наистина българските медии са зависими от корпоративни интереси. Какво ще кажете?

 vlcsnap-2014-01-20-14h19m59s45Мартин Захариев: Това е един от големите проблеми на този действащ закон, вече от 98-а година, колко прави това – близо петнайсет години, откакто се прие първият медиен закон – Законът за радиото и телевизията. И това за пореден път доказва неговата недостатъчна състоятелност към новите измерения на времето, към цифровизацията, към конвергенцията, в това число и този проблем с концентрацията и с прозрачността на собствеността. Обществото ясно иска да знае кой контролира медиите и кой стои до ниво на физически собственик зад тях. Подобна регламентация на този етап законът не предвижда, освен когато кандидатстваш за съответната програмна лицензия пред СЕМ, където трябва да покажеш съответното разрешение. Очевидни са корпоративните зависимости, това е известно на всички. Това касае не само желанието на обществото да знае от кого се информира, но това касае и още нещо, което намирам за важно - това е разпределението на публичния ресурс, под формата на европейските комуникационни програми. От 2007 до средата на миналата година бяха разпределени близо 66 млн. лева, до края на годината може би са станали и повече, поне през май месец правителството излезе с подобен доклад. Аз ще настоявам в един нов медиен закон да има и текст, който да регламентира публичното и прозрачно разпределение на средства, най-малкото през един регистър, който трябва да се води за всичките бенефициенти на такива плащания, тъй като хората трябва да знаят къде отиват европейските пари по комуникационни програми.

Андрей Захариев - БНТ: Като казахте обществени средства, да поговорим и за обществените медии, давате интервю за БНТ. Знаете какво стана с парите в новия бюджет за БНТ и за БНР.

 vlcsnap-2014-01-20-14h19m16s114Мартин Захариев: Просто БНТ беше..., как да го кажа най-точно, за да не обидя някого.. Бюджетът на БНТ беше намален с цели 5 млн. лева, което е критично много и аз не бях съгласен с това. Гласувах "въздържал се" в Комисията по култура и медии и може би бях единственият, който се въздържа на това гласуване, вследствие на което пък въпросният бюджет не беше приет на комисия, с което исках да дам ясен знак, че не съм съгласен с подобно действие. БНТ като обществен оператор има законодателно-регламентирани задължения по силата на закона, които е възможно да се случат, ако те бъдат адекватно, финансово обезпечени от държавата. Към настоящия момент БНТ разполага с пълния капацитет на обществения мултиплекс, с една незначителна малка част от него, която е заделена за технологично разпространение на сигнала на БНР. Създаването и запълването на програми в цифровия мултиплекс, отреден за обществената телевизия е възможно само с адекватно финансиране. В една актуализирана бюджетна прогноза, която вашият УС е приел и оповестил, се вижда, че дефицитите на БНТ в един по-дългосрочен период надхвърлят 20 млн. лева, за програмно обезпечаване, за заплащане на права към колективните сдружения за управление на права, в това число и на Мюзикаутор, Артистаутор, Филмаутор, Театъраутор и т.н. тези разходи са близо 6 -7 млн. лева, за погасяване на лицензионните ви плащания към предстоящото футболно първенство в Бразилия, както и квалификациите за Евро 2016 в Русия. Да не говоря за технологичното и капиталово обновление, което трябва да се случи в обществената телевизия. Обществената телевизия например не разполага с 10 или 12 камерен HD ПТС за заснемане на международни събития, спортни особено. Изискванията на всички телевизии, които препредават събития, които се случват в България е за излъчване на HD сигнал. Вие наемате тази техника в момента, за да може да осигурите качество. Същото важи и за всички онези големи събития, като национална заря, национални празници, 3-ти март и т.н. Категорична е необходимостта ви от допълнително оборудване в условията на цифровизация. Там са не по-малко от 10-12 млн. лева. Това преоборудване върви и със съответните инвестиции в капиталов ремонт и т.н. Считам, че позицията на БНТ, от гледна точка на нейното финансиране през републиканския бюджет, е значително ощетена. И в тази връзка, моето мнение е, че можеше тези 5 млн. лева да бъдат разпределени между бюджета на БНТ и БНР солидарно, наполовина, което щеше да намали вашия бюджет само с 2 милиона и половина. Очевидно това не се прие. Не успях да се преборя, така да се каже, въпреки че говорих и с финансовия министър, и с министър-председателя, и с шефовете на нашата парламентарна група, с шефа на бюджетната комисия Данчо Цонев. Не стана. Съжалявам.

Андрей Захариев - БНТ: Разбрах Ви. Като опитен и в политиката човек казахте с колко души сте разговаряли и сте се опитвали да ги убедите в правотата. Как си обяснявате, че всички тези хора не разбраха силата на Вашите аргументи, като аргументи на експерт?

Мартин Захариев: Понякога силата на аргументите на професионално и експертно ниво отстъпват, като относително тегло към политическите аргументи. И тогава практически експертизата ти отива на кино.

Андрей Захариев - БНТ: Но какви са политическите основания тогава в този случай?

 vlcsnap-2014-01-20-14h19m55s7.Мартин Захариев: Ами не мога да ги прочета ясно. От една страна защо не се мери с еднакъв аршин за двете обществени медии – БНР и БНТ? Защо е санкционирана БНТ, а БНР - не е, ако вървим в тази плоскост на разсъждения? Нещо повече, това, което изброих, че трябва да се случи в БНТ и изисква финансово обезпечаване, пред БНР не стоят чак толкова големи предизвикателства във връзка с тяхната цифровизация. Ами вие с какво ще запълните този обществен мултиплекс? Кои ще са онези нови две, три или четири програми, с които трябва да запълните обществения мултиплекс, за да направите адекватна мултиканална стратегия – такава, каквато правят всички ваши конкуренти от територията на търговските оператори? Виждате, че и БТВ, и Нова телевизия вървят в мултиканално планиране и продават продуктите си през мултиканално планиране, както на рекламодателите, така и като аудитории. От друга страна - конвергенцията, за която казах, цифровизацията и т.н. вървят към едно интегриране на аудиториите, не само във DVB-T, тоест във цифровото наземно радиоразпръскване, но интегрирането на аудотириите и чрез мобилните устройства, на таблети, потребителите на интернет. Почти навсякъде вече модерните, големи, световни телевизии разполагат с 4 екрана. Програмите им се дистрибутират за потребителите на 4 различни екрана – екрана на телевизора, на таблета, на мобилното устройство и на компютъра. И на там трябва да вървите и вие, но това изисква средства.

Андрей Захариев - БНТ: Тъй като казахте, че не сте разбрали защо съкращението на средства за БНР не е било пропорционално на това за БНТ. Аз няма да се държа като човек паднал от Марс. Не мога да не Ви попитам, говори се навсякъде - информационното пространство е толкова пребогато, разбира се, че някои програми в БНР просто са така малко, дебалансирано проправителствени  и затова биват поощрени в БНР.

Мартин Захарев: Не споделям тази трактовка. Кои програми визирате, че са проправителствени?

Андрей Захариев - БНТ: Сега не искам да...

 vlcsnap-2014-01-20-14h20m35s141Мартин Захарев: Вкарвате ме и мене в беля. Няма да го коментирам това. Ако искате да съм честен пред Вас, защото ценя Вашата работа като журналист, аз като зрител ще Ви кажа, най-добрите новини в България са тези на БНТ. Централната ви емисия в 20.00 часа – това са новините, които аз гледам с удоволствие, както и някои предавания, които в последната година, две разработихте като територия. „Референдум“ е едно такова предаване, изключително добро за гледане, актуално, добре водено, добре направено. „История БГ“ е едно такова предаване. Включително и това, което сега лансирахте на връх Нова година за най-хубавите години на нашия живот - едно забавно, добре направено предаване, харесва ми. Поздравявам ви.

Когато навлизаме в предизборна ситуация, в каквато ние ефективно навлизаме с всеки изминал ден, даже считам, че някои като „Атака“ отдавна са навлезли в предизборна ситуация с оглед ексцесиите около лидера на тяхната партия - така добре втвърдяват и бетонират поддръжниците си и симпатизантите си, политическият маркетинг се оказва онзи политически инструмент от огромно значение за въздействие върху общественото мнение. Не го владеем добре в България. Наблюдавам процесите в други големи демокрации, например проследих онлайн битката между Ромни и Барак Обама при последните избори в щатите. Ролята на социалните медии, ролята на интернет пространството е ключова - на блоговете, на форумите. Практически свободното слово, формирането на общественото мнение става вече много повече в средата на онлайн общуването, отколкото през директните внушения на традиционните медии, било то телевизия или медии като традиционните вестници, радиостанции и т.н. Ето ви един пример за политически маркетинг. Другото, което ми се струва важно, е, че българските политици, включително и настоящите управляващи, част от които съм и аз, имат сериозен комуникационен проблем, а именно – не могат да кажат правилно и достатъчно ясно това, което правят. По-метафорично казано, ако произвеждаш най-хубавите домати, на сергията защо не можеш да ги продадеш, ако си мислиш, че са най-хубавите? Защо в съседство един по анцуг и маратонки продава вносните домати от Македония по-добре от теб? Ами сигурно, защото крещи по-добре или защото се е позиционирал на по-добра сергия. Тоест, казвам, че правителството полага сериозни усилия в областта на социалната сфера, в разбиването на монополите и картелите, но не може да го артикулира достатъчно добре, хората не го разбират достатъчно ясно. Комуникационната политика на нашето правителство в момента не е достатъчно добра и това го заявявам съвсем откровено и смело. Казвал съм го и в парламентарната група и не откривам някаква тайна.

Андрей Захариев - БНТ: Не ги ли съветвате редовно?

Мартин Захариев: Аз не съм от тези, до чиито съвети прибягват.

Андрей Захариев - БНТ: Казвате, че критикувате правителството за неговата слаба и неуспешна комуникативност...

Мартин Захариев: Не, не искам да я дефинирам като неуспешна, но я дефинирам като не достатъчно добра.

Андрей Захариев - БНТ: Да не би у такива важни представители на днешните управляващи, каквито са г-н Станишев и г-н Орешарски да има някаква надменност към този начин на комуникиране с хората, през Фейсбук и през Туитър?

Мартин Захариев: Не, не вярвам да са подценили значението на тези два огромни комуникационни канала, които се разрастват все повече. В България има над 3 милиона и половина потребители във Фейсбук. Ами това е една втора от населението, не е ли така? Може би е подходящо човек за момент да спре, да се замисли, да си даде сметка, да чуе своите съветници и евентуално да преосмисли поведението си - визирам тези, за които ме попитахте.

Андрей Захариев - БНТ: Поколенческа смяна в БСП съзирате ли да се задава?

Мартин Захарев: Това е въпрос с повишена трудност. Тъй като това е една много консервативна партия, с нейната дълга, над стогодишна история. От друга страна това е една от малкото партии в България, да не кажа единствена, която ако оприличим на влак и вие знаете, че ще се качите на този влак, влакът ходи от София до Бургас, че той ще ви закара до Бургас. Това е сигурно, макар и със скоростта на пътнически влак. Има много други партии, които е съмнително, че ще ви докарат до Пловдив. Те на средата на пътя ще се разбият. А има такива, които ще се разбият още на "Подуене".

Андрей Захариев - БНТ: Ама като говорите за пътници, нека да развием тази метафора. Имате предвид избирателите или онези, които са се качили на влака, за да се възползват от политиката?

Мартин Захариев: Приемете локомотива на влака за политиците, а вагоните за избирателите.

Андрей Захариев - БНТ: Комфортно ли Ви е в парламента и в тази парламентарна група?

Мартин Захариев: Думата не е комфортно. Интересно ми е. На този етап ми е интересно. Като спре да ми е интересно ще се махна.

Андрей Захариев - БНТ: Разумно добре и целесъобразно ли ръководи г-н Станишев БСП?

Мартин Захариев: Колко критерия дадохте?

Андрей Захариев - БНТ: Разумно, политически прагматично, отговорно и целесъобразно, добавих още един.

vlcsnap-2014-01-20-14h18m44s61Мартин Захариев: Независимо от реда, в който ги казвате приемам всичките за верни. Аз харесвам Станишев като политик. Той е модерен политик, толерантен, високо признат в Европа. Всъщност това е единствения конвертируем български политик, ако се замислите, оглавявайки ПЕС. От друга страна, знаете ли фактологията? Той оглавява БСП от 2001-ва. Всъщност в момента няма нито един политически лидер, който да  реализира лидерство в продължение на такъв дълъг период от време. Това са цели 12 години. Да оцелееш в БСП 12 години, то само това си заслужава похвала.

Политическият консенсус, политическото доверие - ако тези категории започнем да оправяме, поправим и постигнем баланс във тях, съм сигурен, че всичко друго ще тръгне в правилна посока. До изборите през май месец имам надежда, че това ще се случи.

Всички теми на предаването може да видите ТУК

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад