Митрополит Антоний: БПЦ защитава традиционното българско семейство

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Според него в Националната стратегия за детето "се правят опити да бъде изцяло заменено родителството на семейството с институционализирането му, като различни социални служби да изземват функциите на семейството, когато има сигнали за несправяне с родителските задължения".

"Ние сме за спазването на законите на Република България, но в така предложената национална стратегия ние виждаме прекалено овластяване на институциите за сметка на родителските права", обобщи митрополит Антоний.

По неговите думи в стратегията на децата се дават повече права отколкото на родителите и то в една крехка възраст.

"Изземвайки функциите на родителите, по един или друг начин унижаваме и привизяваме ролята на родителите в обществото", каза архиереят.

Той беше категоричен, че Църквата се противопоставя на насаждането на нетрадиционни за България практики, каквито са тези в скандинавските държави. Чрез тях се вкарват и моделите за възпитание на децата при еднополови бракове, което противоречи на учението на Църквата за традиционното семейство, състоящото се от мъж и жена.

Митрополит Антоний подчерта, че в нашето общество има ясно изразена "тенденция на отхвърляне на всякакви авторитети каквито са учителите, каквито са родителите, каквито са институциите".

На въпрос за предстоящото посещение на папа Франциск в България и новината, че няма да има общо съслужение и молитва, митрополит Антоний заяви, че "напрежение между католическата църква и БПЦ в България няма". Програмата на визитата е била предварително договорена и още тогава е станал ясно, че не може да има общо богослужение, поясни той.

Какво още каза Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад