Версии за авиокатастрофата в Северна Македония - коментират експертите

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Какви са вероятните причини за трагичния инцидент? Какви са етапите, през които преминава всеки желаещ да получи лиценз за управление на малки самолети? В Сутрешния блок на тези и други въпроси по темата отговориха редакторът на списание "Криле" Димитър Ставрев и инж. Марин Попов - главен асистент по безопасност на полетите към Катедра "Авиационна техника" на Технкческия университет.

Според Димитър Ставрев "катастрофиралият самолет е загубил пространствена ориентировка и се е лутал къде точно да продължи".

"Този тип самолети използват визиулна навигация, за да летят. Моето предположение е, че над Якубица - този огромен планински масив, над който става катастрофата, е имало неблагопрятни метеорологични условия. Тези самолети ("Чесна" - б.р.) не са пригодни да пробиват облаци, те трябва да ги заобикалят. Предполагам, че пилотът се е срещнал с масивна облачна стена", каза експертът.

Версията, че една от причините за инцидента са тежките метеорологични условия, подкрепи и инж. Марин Попов.

"По време на разговора на ръководителя на полетите и пилота става ясно, че самолетът се е срещнал с голям облак, който може да предизвика сериозни турболенции", допълни той.

Какво още коментираха специалистите вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад