70 години НАТО

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

НАТО е най-силният, най-големият, най-устойчивият военен съюз в историята на човечеството. За последните пет века е имало между 60 и 70 военни съюза по света със средна продължителност на живота около 15 години. НАТО вече продължава живота си и върви нагоре вече 70 години като тръгва от 12 страни членки, а в момента те са 29.

Соломон Паси: Това, заради което НАТО е оцеляло, е адаптивността. НАТО е изключително адаптивна организация към предизвикателствата на съвремието и това е ключът към нейното оцеляване.

Най-големият принос на НАТО е, че през последните 70 и повече години ние имаме мир в Европа. Това е безпрецедентно дълъг период. Друг важен принос е благоденствието. ЕС от 6 държави се е превърнал в съюз от 29 държави като това е най-благоденстващата икономическа организация в света.

Соломон Паси: Късата памет и това, което е най-опасно. Носталгиците използват късата памет и тя става инструмент в техните ръце.

Третото голямо завоевание на НАТО е това, че не стана Трета Световна война. Студената война, разбира се, не беше приятен период, но все пак остана "студена", отбеляза Паси.

Соломон Паси: НАТО даде на България огромна сигурност и огромно спокойствие. Ние не винаги си даваме сметка за това какво е спокойствието. Ние сме дали шанс на народа ни да работи и да се реализира, а не да мисли за своето оцеляване, което би станало в условията на един военен конфликт.

Вижте целия разговор във видеото!

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад