Нова Каледония избра да остане френска територия

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Референдумът увенчава 30-годишен процес на деколонизация. Той е съпътстван от конфликти между коренните жители на Нова Каледония, канаките, които желаят отделяне, и потомците на колониалните заселници. В края на миналия век се стига до сблъсъци между сепаратисти и френската жандармерия с жертви от двете страни. През 1988 г. двата лагера сключват споразумение за край на насилието и решаване на статута на Нова Каледония чрез всенародно допитване. Сега лоялистите празнуват.

Соня Бак, Каледонски републиканци: "От 30 години чакаме този референдум, борихме се за него. Днес Демокрацията победи и запазваме мястото си във Франция."

Процесът на самоопределение не е завършил. До 2022 г. на архипелага с 280 000 жители трябва да гласуват отново.

Шарл Ваштин, партия Палика: "Предвиждат се още два референдума. Ще се борим докрай. Такава беше идеята на споразумението."

Нова Каледония е колонизирана от Франция през 1853 г. Днес е нейна отвъдморска територия със значително самоуправление. Изходът от допитването запазва субсидията от 1 млрд. и 300 млн. евро годишно. Франция запазва стратегическа територия в региона с ценни залежи от никел. Президентът Еманюел Макрон нарече стъпката историческа и каза, че няма друг път освен диалог за бъдещето на островната територия.