Свършиха противогрипните ваксини в Пловдив

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Диана Христова е обиколила няколко аптеки в търсене на 4-валентната ваксина. От 6 години цялото ѝ семейство се ваксинира срещу сезонния грип, но сега е срещнала огромна трудност при намиране на препарата.

Диана Христова: "В кварталните аптеки нямаше никъде. Успях да намеря в съвсем друг квартал и то наистина последни бройки взех."

Количествата са изчерпани и в Районната здравна инспекция. Въпреки това всеки ден много желаещи идват да се имунизират, но на входа ги посреща бележка, че ваксини няма.

Д-р Милена Панайотова – началник Отдел "Противоепидемичен контрол" - РЗИ–Пловдив: "Ваксини няма от около седмица, защото количествата, които бяхме заредили в имунизационния кабинет на РЗИ се изчерпаха. Три пъти по 50 броя ваксини и на двете фирми, които предлагат противогрипна ваксина се изчерпват в рамките на около 3-4 дни."

Фармацевтите в града заявиха, че тази година са получили по-малко количества от двете ваксини. А заради по-голямото търсене те са свършили много бързо.

Димитрия Стайкова – заместник-председател на Български фармацевтичен съюз: "За съжаление последната информация, която получих днес, е, че не се предвижда повече доставка на ваксини в страната и че просто няма как да успокоим хората, които на всяка цена искат да се ваксинират."

От Здравното министерство обясниха, че едната фирма-доставчик е внесла 30 000 ваксини по-малко от миналата година. Представители на компанията не дадоха точна информация за броя ваксини, влезли на пазара. А само казаха, че темповете на зареждане са същите като миналата година.