Трябва ли да има таван на обезщетенията при смърт на пътя?

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В студиото на Сутрешния блок на БНТ1 темата коментираха адвокат Петя Керанова и експертът по пътна безопасност Настимир Ананиев.

Не може да се сложи цена на загубата на дете, не може да се сложи цена на страданието. Всичко това трябва да се определи от съда, иначе се губи справедливостта, каза Ананиев.

По думите му Менда Стоянова вкарва промените между четенията, за да се избегне общественото обсъждане.

Тъй като закона е вкаран от Министерски съвет, би трябвало той да е минал през процедурата с общественото обсъждане, която е един месец, добави той.

Според него ситуацията "лъха на лобизъм" и Менда Стоянова трябва да бъде отзована като председател на бюджетната комисия в парламента, защото "това е огромен гаф".

Обществената дискусия е много важна. Не мисля, че такава промяна в закона може да се случи. Това е недопустимо, заяви Петя Керанова.

Тя подчерта, че основният аргумент на Асоциацията на застрахователите в България е "разширеният кръг лица във връзка с тълкувателно решение от юни месец тази година."

Не би трябвало това да се случи. Ние сме част от ЕС и има директиви, които ние трябва да спазваме... Законът не е догледан, има неща, които изобщо не са четени. Очевидно вносителите са подведени, обобщи адвокат Керанова.


Какво казаха още гостите в студиото вижте във видеото.