Проф. Владимир Чуков: Срещата в Евксиноград е впечатляваща в този формат

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Той определи срещата като впечатляваща в този формат и допълни, че се открояват три важни събития. Първото от тях е двустранната среща България-Израел. Следва регионалната среща на балканските държави и заключителната среща във формат 4+1.

Проф. Чуков обясни, че "голямата среща е обоснована от мотиви, от аргументи, които и двете страни имаха какво да търсят от отсрещната страна. На първо място, преди да излети Бенямин Нетаняху от Израел, на летището той каза каква е всъщност целта на Израел - да промени мнението на ЕС за Израел. Такава възможност беше предоставена тук, във Варна, от българския премиер, срещайки се с трима от членовете на Съвета на ЕС, където се правят големите дебати, големите дискусии и там, където се взимат решенията, в това число и отношенията с държавата Израел".

Проф. Владимир Чуков се спря и на темата за енергетиката, като посочи, че тя е била много важен акцент по време на срещите. При изграждането на интерконекторите ключовата държава е Гърция, която би могла да продължи газовата връзка на запад до Италия, но в същото време целият балкански пазар може да бъде както консуматор, така и транзитираща страна към северна Европа, открои той. България е в ключова позиция, предвид географското й положение. "Това е жадуваното от нас диверсифициране на ресурсите. Ако в момента руският газ е без конкуренция, то ето един от източниците, които ние търсим, но в същото време и ЕК стимулира. Това е много важна тема на разговорите, проведени във Варна."

Проф. Владимир Чуков: Големите инвеститори нееднократно са подсказвали, че е хубаво ние на Балканите да направим някакъв общ пазар, т.е. тези четири държави реално да изградят свое собствено единно икономическо пространство, да изковат собствени локални икономически закони, които да важат за всички страни-членки на ЕС.

Вижте целия разговор във видеото.

Акценти