Възстановяват стенописите в църквата "Св. Архангели" в Бачковския манастир

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Църквата "Св. Архангели" е най-старата в Бачковския манастир. Двуетажният храм е изграден към края на 12-и началото на 13-и век.

Архимандрит Самуил - игумен на Бачковски манастир: "Тази църква е наречена зимна църква, по-мъничка църква, в нея се е служило зимно време."

В средата на миналия век църквата е отворена за посетители. Те обаче оставят трайни следи по стените.

Архимандрит Самуил - игумен на Бачковски манастир: "Много от хората са драскали иконописите така, че сега е тъжна гледка."

Сега църквата отново е затворена за посетители.

Архимандрит Самуил - игумен на Бачковски манастир: "Бихме имали голямо желание тази църква да бъде отворена за поклонници, но на този етап не е възможно това да стане, защото църквата е издраскана, стенописите са издраскани."

Всичко това прави реставрацията изключително трудна. Но в манастира не губят надежда. При тях вече е идвал екип от полски реставратори, които са готови да помогнат за възстановяването на стенописите.

Архимандрит Самуил - игумен на Бачковски манастир: "За да се почистят стенописите, да се реставрират, ще бъдат необходими най-малко 100 000 лева."

За да намерят необходимите средства, от манастира ще търсят помощ от дарители и ще кандидатстват по европейски проекти. Ще търсят възможност да възстановят и надрасканите стенописи в параклиса в местността "Клувията", където всяка година на втория ден след Великден се стичат хиляди богомолци.

Акценти