Сили за бързо реагиране на НАТО в "Единен тризъбец 2018"

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Това са силите за бързо реагиране на НАТО, които би трябвало за по-малко от 30 дни да реагират на каквато и да е криза, в която и да е страна-членка на НАТО. Те са ефективни, мобилни и бързи.

Бриг. ген. Анджело Ристуча, Сили за бързо реагиране на НАТО: "Ние трябва да сме 100% подготвени. Това е голямо предизвикателство, тъй като никога не знаем срещу каква конкретна заплаха можем да се изправим. Така че винаги тренираме за най-лошия сценарий."

На ниво батальон Силите реагират за по-малко от 5 дни. Под командването на Италия в Норвегия са испанци, норвежци, словенци и черногорци - всички със свои войници в Силите за бързо реагиране.

Кап. Джузепе Тарантино, Сили за бързо реагиране на НАТО: "Целта ни в това учение е да подобрим взаимодействието между националните контингенти, да действаме бързо и координирано."

Испанският и норвежкият батальон защитават град Фолдал. Италианците, словенците и черногорците атакуват.

Полк. Габриело Санчес, 21-а механизирана бригада, Кордоба, Испания: "Бойната група под мое командване е съставена от две механизирани роти, по една танкова, инженерна и поддържаща. Ние забавяме врага, който настъпва във Фолдал, а словенците го отбраняват."

Всички над 2500 войници, участващи в тази операция, са прекарали последните дни на открито при минусови температури.

Кап. Данко Ковачевич, армия на Черна гора: Защо е трудно? Първо - заради времето. Последните 9 дни прекарахме навън, заемайки отбранителни позиции. Спим на открито, без палатки. В условия, максимално близки до реалните."

Учението "Единен тризъбец" се провежда в населени градове и села и на територия от 60 хиляди квадратни километра в северна и централна Норвегия.