ОП РЧР: Младите могат да успеят в собствената си страна

В предаването:

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Виртуална разходка, сякаш сте там, в бъдещия си дом като преминавате бавно от двора към входа и след това от стая в стая, разглеждайки всяко кътче, всеки ъгъл с най-малкия детайл - това предлага Александър Василев в своя сайт за недвижими имоти. Юрист по образование, брокер по призвание, Александър може за кратко да заснеме, обработи и качи в интернет всеки имот. Техниката закупил след като представил успешен проект за развиване на самостоятелна стопанска дейност по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" , управлявана от Министерството на труда и социалната политика.

Всичко започнало през 2014г., когато Александър заедно със свой приятел финансист разбрали от интернет за Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" и решили да кандидатстват, сами си написали проекта, а днес признават, че това им дава несравним опит.

Александър Василев, брокер на недвижими имоти: Това ни беше и целта първоначално - да видим как се управлява един малък проект и това е и моя препоръка за всички млади хора, които искат, пък и не само млади хора - въообще хора, които искат да участват по тия програми да опитат първи с нещо малко, да видят дали ще се справят и тогава да кандидатстват за големи субсидии.

На практика закупената техника и софтуер позволяват на Александър да свързва визуално помещения като предлага на купувача картина, максимално близка до реалността.

Александър Василев: Целта е да спестяваме време на купувачите, пък и на собствениците. Даваме им пълната информация - от скиците и обзавеждането по точните размери на помещенията, всичко, без да спестяваме никакви подробности. 30-40 минути отнема заснемането на една такава къща. Къщата е в Банкя - много луксозно, много добре направена с аристократични мебели, дизайн и изисква да се подходи индивидуално към нея.

По проекта открили и две нови работни места, сега екипът им вече наброява девет души като на практика са увеличили персонала си три пъти. 3 години по-късно казват, че имат един наистина успешен продукт.

Александър Василев: Около 3-4 пъти увеличихме в рамките на две години само капитала, който ни беше отпуснат от ЕС по тая програма и в момента от една малка токущо стартираща фирма сме средна добре работеща фирма, конкурираща се с големите. Като дори успяхме част от нашите продукти да намерим и чуждестранни инвеститори за тях и сега сме в партньорство с една израелска компания, която фактически започва инвестиции в нови технологии, а именно - доизчистването на този продукт, който видяхте, както и заснемане с дронове.

В момета компанията на Алесандър вече не е единствената на пазара в България с подобна технология, но със сигурност е първата. И затова е официален представител на технологията в България.

Александър Василев: Бих посъветвал хората да опитват, да не се притесняват да кандидатстват за европейски пари, защото това е една помощ, която ти идва безвъзмездно - стига да имаш идеи в свят, в който всяка информация е на един клик разстояние, наистина можеш да превъплътиш идеите си в реалност и то с изцяло чужди средства, което е уникално.


И като потвърждение на препоръката на Александър е процедурата "Подкрепа за предприемачество" на ОП "Развитие на човешките ресурси", която ще осигури подготовка на желаещите да развиват собствен бизнес. Ще подкрепи безработни и работещи да планират и стартират самостоятелна стопанска дейност като крайният срок е 2 октомври. До 31 октомври пък може да се кандидатства по процедурата "Специфични обучения". Работодателите ще могат да осигурят продължаващо обучение на своите служители или да наемат безработни лица, които да бъдат обучени в някои от най-динамично развиващите се и конкурентни сектори на българската икономика. Така след 3-4 години ще можем да разкажем още много много истории като тази на Александър - за успели млади хора, тук в България, с подкрепата на Европа.