Улицата на занаятите в Пловдив

В предаването:

В предаването
Части от предаването
Всички броеве
Ели Петракиева: Това, което изработваме, го правим с голяма любов. Доста безсънни нощи сме имали, но като си видиш готовото изделие – ти цъфтиш от радост.
Пламен Петракиев: Това е хубавото при нас, че цялото семейство работи. Синът ми помага в големите музикални инструменти. Дъщеря ми работи с нас, жена ми. Всички работим заедно.

Ателието на семейство Петракиеви се намира на улицата на занаятите в Пловдив. Майстори като Пламен се броят на пръсти в цялата страна, защото всичко се прави на ръка и една от малкото професии, които машините все още няма как да заменят. Според него този занаят се предавал само от баща на деца, но с желание би показал процеса на изработка на всеки.

Пламен Петракиев: Това е заготовката за дудучето. То е предварително пробито с определена дебелина. Стругова се, нанасят се отворите. След това се правят тези отвори и накаря се прави наустник, с който да свири дудучето.
Ели Петракиева: Желаем маршрутът на туристите да минава и през нашата улица, защото на улица има какво да се види. Интересно е и за малки, и за големи. Като дойдат в работилницата и погледнат ние как изработваме, дори и заготовката, да нямаме изделие готово. Дори по заготовката да обясниш как, откъде тръгва. При нас от едно парче дърво, от едно парче кожа можеш да сътвориш цялостен инструмент. Това е интересно и бих казала, че ще помогне за развитието и на подрастващото поколение, да събудим родолюбието на българския народ.
Пламен Петракиев: И накрая да видим дали сме направили нещо. Получи се! Тук като духаш, тук самата въздушна струя се разделя и стават самите тонове. Настроено е. Ето това е цялостното изработване на едно дудуче.

Първите инструменти, които Пламен започнал да прави обаче са тамбури. Може би, защото той свири на тамбура. И в момента работи по изработката на две, които ще пътуват към софийската област. За тамбурата е важна е дървесината и конкретната фолклорна област, в която ще се ползва инструмента.

Пламен Петракиев: Има пиринска тамбура. Те са по-малки. Например тази. Тракийската е голямата – осемструнната. Пиринската е шестструнна, четириструнна. И това са различни видове шаблони. Според дължината вече се определя самото звучене на тамбурата. Колкото по-мъничка е тамбурата – тя звучи по-пискливо.

Може да бъде и съвсем малка като музикален сувенир.

Ели Петракиева: Българинът обича да си купува сувенир, когато е въплътен с народния дух. Ние изработваме музикални гайдички, тъпанчета. Няма къща, в която българинът да не си е закупил такова сувенирче, за да го има за спомен.

Тъпаните сувенири също издават няколко тона, наподобяващи думкане. Независимо от диаметъра, работата по този инструмент е много прецизна.

Пламен Петракиев: Тъпанът се състои от кош и два обръча на които се стягат кожите, обръчите се лепят ръчно. Това е вече залепен, просто трябва да се демонтира, да се махне, после се обработва, изглажда се, правят се отвори за въжето и се събира цялостно тъпанът.
Ели Петракиева: Нашата ръководителка на Регионална занаятчийска камара, Пловдив Тони Симидчиева дълги години щурмува да направи нещо добро за майсторите, да създаде един кът, един уют, едно поприще на старите занаяти и ние се радвахме много нашето семейство, тъй като всички се занимаваме с изработването на музикални инструменти и сувенири.

На улицата на занаятите в Стария Пловдив има още 13 ателиета. Мечтата на всички майстори е мястото да се прочуе като Самоводската чаршия в Търново и етнографския комплекс Етъра.