Помощ за майки в риск

В предаването:

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В защитеното жилище в момента под закрила са четири майки и техните деца, които нямат подкрепа от близки и роднини. Някои от момичетата все още са непълнолетни, други са жертва на домашно насилие. На всички се осигурява подслон, храна, достъп до здравни услуги, социално и юридическо консултиране. Капацитетът на жилището е за девет жени и децата им, с които работят шест социални работници.

Недка Петрова, директор на Комплекса за социални услуги за деца и семейства, Пловдив: В рамките на тази услуга бюджетът е предвидил за една двойка майка-дете е на година малко по-малко от 8 хиляди лева. Изключително малък е този стандарт, би могло да се направи нещо, за да бъде той по-голям

Благодарение на спонсори са осигурени детски колички и дрехи. Има нужда обаче от храни, които Компелсът за социални услуги се затруднява да осигури.

Недка Петрова: В рамките на звено „Майка и бебе" имаме изключително голяма нужда от бебешки храни, бебешка козметика, памперси, неща, наистина от първа необходимост.

Липсата на финансови средства и безизходицата са част от проблемите, които са довели някои от майките тук. Като 20-годишното момиче, което ще наречем Ася, потърсила помощ в шестия месец на бременността си.

С моя приятел живяхме по квартири, ама те са много скъпи и аз вече бях бременна, мислихме за тука, предложиха ми няколко човека и аз реших да дойда.

Сега дъщеричката на Ася е на пет месеца и двете продължават да живеят в защитеното жилище. Предстои бащата на детето й да завърши средното си образование, за да може да се грижи за тях.

Това е, че не знам какво можеше да стане, защото сега тука като съм, ми е по-добре, защото бях посрещната добре с детето от болницата като дойдох тука, дори пари като нямах, тука има памперси, какво ли не и така.

Ася, която е живяла години наред в дом за деца лишени от родителски грижи, винаги изживява емоциално поредният случай на изоставено дете у нас.

Ужасно, става ми гадно на мен, то много случаи има за бебета, дето ги дават наскоро даже. Аз не искам да се разделяме.
Сега социалните работници се опитват да осигурят за младата майка и момиченцето й общинско жилище.

Първо жилище, най-важно, къде да живеем и да си я гледаме, то занапред ще има нужда повече за нея. Аз по принцип искам да уча сега, нали в университета, ще видим как ще стане.
Недка Петрова: Около 20 деца всяка година не попадат в институция, благодарение на подкрепата, която се получава в този център.

Поредният нов обитател в защитеното жилище в Пловдив е майка с три деца, в очакване на четвърта рожба. А социалните работници се надяват повече хора да подкрепят благотворителната кампания на комплекса.