Украйна - накъде след оставката на премиера?

Предаване: н3Dеля X3, 02.02.2014

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Проф. Искра Баева, историк, преподавател в СУ "Св. Климент Охридски", и Илиян Василев, дипломат, посланик на България в  Русия (2000-2006 г.), бяха гости на Андрей Захариев в студиото на "н3Dеля х3". С двамата разговаряхме за случващото се в Украйна и има ли изход от кризата там.

vlcsnap-2014-02-02-14h37m39s0Според проф. Баева това е поредната трагична страница от историята на Украйна. Украинците са голям европейски народ, който има трагичната съдба в продължение на столетия да няма  възможност да направи собствена държава, да е бил разкъсван между различни държави. В резултат на трикратните подялби на Полша в края на ХVІІІ век да бъде прехвърлен постепенно в Русия и да получи някаква краткотрайна възможност за независимост. Всъщност истинска независимост получава едва след разпадането на Съветския съюз с една голяма крачка след Оранжевата революция. И сега отново украинците са изправени пред избор, за който се борят много яростно и с голямо ожесточение. По думите й обаче сега нещата изглеждат по-трагични от 2004 година.

vlcsnap-2014-02-02-14h44m46s173Изострянето на ситуацията в Украйна стигна едни предели, които тя не познава до този момент. През 2004 година имаше по-внимателно вмешателство от страна на Путин, за да подпомогне в изборния процес Янукович. Тогава той не успя. Докато сега има много по-голямо самочувствие. Така коментира темата Илиян Василев. На първо място в Украйна стои проблемът с неизяснената идентичност. Водоразделът минава между това, което Русия може да приеме като допустимо за нея развитие, защото тя формулира за себе си червените линии, които може и които не може да допусне. В този процес няма невинни, каза Василев и допълни, че ЕС също има своята вина. Русия няма позитивно решение за Украйна, заключи той.