"За" и "против" референдума за мажоритарен вот, задължително и електронно гласуване

Предаване: н3Dеля X3, 02.02.2014

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Екатерина Михайлова от ДСБ, Красимир Каракачанов, председател на ВМРО-БНД, и проф. Михаил Константинов, математик, бяха гости в студиото на "н3Dеля х3", за да коментираме темата с предложението на президента за референдум за изборите.

vlcsnap-2014-02-02-15h07m22s169Не съм убеден, че президентът искрено желае да има референдум, това заяви Красимир Каракачанов и поясни, че Плевнелиев е трябвало да инициира едно широко обществено обсъждане за всички проблеми, които са се натрупвали през всичките 23 години преход. Референдумът е последният коз, с който можеш да атакуваш парламента и правителството. Но преди това трябва да използваш всички други възможности като държавен глава, за да наложиш дебат.

 

vlcsnap-2014-02-02-15h07m58s16Според проф. Константинов референдумът е един много деликатен механизъм, с който много лесно може да се злоупотреби. Много е лесно да имаме добри намерения в тази област и да получим лош резултат. Референдумите действат добре там, където има традиции при тяхното прилагане. Законът за референдумите в България е безобразен, заяви проф. Константинов, защото според него за да е валиден референдумът на него трябва да гласуват толкова хора, колкото на последните парламентарни избори, което на практика е невъзможно. Освен това въпросите трябва да бъдат формулирани много внимателно, за да се получат удовлетворителни отговори, заключи той.

vlcsnap-2014-02-02-15h06m44s40По думите на Екатерина Михайлова е добре да има референдум по поставените от президента въпроси. Вярно е, че нямаме култура за провеждане на референдум. Но хората имат желание за това да ги питат дали искат референдум. Те искат да кажат как да излъчват представителните органи на държавата.