10 години Обществен съвет към ЦИК

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Не е рано да говорим за европейските избори, защото датата вече е известна и единна за цяла Европа. Другите държави отдавна се готвят за тях, а ние както винаги в “12 без 5”. Идеята е все пак да повдигнем завесата преди да часовникът да започне да брои секундите в 60-дневния период, в който работим по хронограмата. Това каза в студиото на “Денят започва” Стефан Манов - заместник-председател на Обществения съвет към ЦИК.

Общественият съвет към ЦИК отбелязва 10 година от своето създаване.

“Общественият съвет е колектив от независими една от други неправителствени организации, които са били наблюдатели на избори в България. Членовете на Съвета не получават възнаграждение по никаква линия, работата им е доброволна. Общественият съвет е своеобразно продължение на Гражданския борд за честни и свободни избори, който съществуваше, когато имаше служебни правителства, за да има граждански поглед върху изборите. Идеята е, той да съдейства за повече демократичност, честност, прозрачност в изборите, вкарвайки едно камъче в обувката - ако сме там, за да одобряване всичко, което се случва, очевидно нямаме своята роля. Трябва да бъдем критичен поглед”, коментира Манов значението на Обществения съвет към ЦИК.

По думите му Съветът е извършил детайлно изследване на недействителните гласове от последните местни избори.

“В секциите с изцяло машинно гласуване, с над 300 избиратели, там недействителните бюлетини са нула”, отбеляза той и допълни, че анализът на това изследване ще бъде представен на конференцията по повод 10 година от създаването на Обществения съвет в Дома на Европа на 21 февруари.

Какво още каза Стефан Манов вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад