Андрей Янкулов, АКФ: Нотариуса е имал тесни връзки по високите етажи на МВР

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

С цялостното поведение по изнесените казуси - не само за Нотариуса, а и за другия голям брокер, който беше осветен година по-рано - Пепи Еврото, се показа нежеланието за сериозна инстуционална реакци по тези доста конкретни данни. Единственият логичен извод е, че това се дължи на протекциите, които тези групи са получавали от високите върхове на държавната власт и възможно най-високи по линия на правосъдната система. Това зяви в студиото на “Денят започва” Андрей Янкулов - старши правен експерт в Антикорупционен фонд, в коментар за схемите за натиск и рекет на Нотариуса.

“Виждате в последните дни как бившият главен прокурор и настоящият изпълняващ функциите главен прокурор взаимно се обвиняват се упрекват за принадлежност към групите. Това обстоятелство само по себе си, като изключим всичко друго, трябва много да ни притеснява за състоянието на правовата ни държава”, подчерта той.

На въпрос дали създадената комисия в парламента за разследване на фактите и обстоятелствата около смъртта и дейността Мартин Божанов - Нотариуса правният експерт заяви, че тя “може да бъде фактор, ако си върши работата по адекватен начин” и добави:

"Една подобна комисия също не е разследващ орган. Тя не може да изяснява за нуждите на наказателно или каквото и да е друго съдебно производство факти, но тя би могла да осъществява контрол и да одитира дейността на определени звена от структурата на държавната власт назад през години -  например специализираното правосъдие - съд и прокуратура, КПКОНПИ, ГДБОП - това са структури, които имат пряко към разкриването и разследването на тези обстоятелства. Парламентът чрез тази комисия може да подробно да отидитира какво те са правили и не са правили назад през годините по тези групи. Там може да излезе много информация, която да бъде полезна за разплитането на мрежата.”

По думите му “по последващи реакции на определени хора и информацията, която достигаше” налагат извода, че МВР е имало изтичане на данни към Божанов, което не може да бъде обяснено по друг начин освен с “тесни връзки по високите етажи на МВР”.

Разследващите органи внимателно трябва да изследват телефоните на Нотариуса, настоя Янкулов и уточни:

“Има шанс да се случи. Информацията е, че той е разполагал с повече от един телефон - за около 4-5 се говори, но не знам колко са иззети при огледа на местопроизшествието. Има техническа възможност информацията от тези апарати да бъде свалена. Дали нашите държавни органи, натоварени с разследването, могат да се справят с тази задача е отделен въпрос, но съм убеден, че партньорски служби могат да свършат това.”

Какво още каза старши правният експерт в Антикорупционен фонд вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад