Д-р Любомир Кулински: Небългарското свинско месо е от страни-членки на ЕС и качеството му не отстъпва на произведеното у нас
Предаване: Денят започва, 20.02.2024
За съжаление тенденцията в последните години е, че българското производство на свинско месо не може да задоволи търсенето на месопреработвателните предприятия и по тази причина вносът е факт. Това каза в "Денят започва" директорът на дирекция "Контрол на храните", БАБХ, д-р Любомир Кулински.
Уточни, че, когато говорим за свинско месо, трябва да се избягва думата "внос", защото се подразбира внос от трети страни, а небългарското свинско месо пристига от страните членки на ЕС - от Полша, Румъния, Испания. То подлежи на контрол и няма голяма разлика в качеството на месото от тези страни и на произведеното у нас.
Д-р Кулински смята, че изкупната цена на свинското месо у нас е ниска.
"Тя се регулира от пазара. Търсенето определя предлагането. Затова на този етап това е цената, на която на щанда можем да си купим свинско месо - за едни е висока, за други е ниска, но реалностите са това."
Вижте целия разговор във видеото.
Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във
Facebook
и
Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в
TikTok
Намерете ни в
Google News