Георги Ангелов: Българите инвестират в имоти

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

1,4 млрд. евро са изпратени от емигрантите у нас и те са повече от 1% от БВП. От българите, които временно работят в чужбина и изпращат пари, в България са внесени още близо 900 млн. Най-често част от тези пари се инвестират в имоти, посочи в "Денят започва" старши икономистът в "Отворено общество" Георги Ангелов.

Това е така, защото хората няма къде да си инвестират парите. При нулева лихва в банка и при неразвит капиталов пазар, логично е инвестицията да е в имот, обясни той.

"Проблемът е, ако всички слагат в имоти, да не се надуе балон и тогава всички да пострадат. Това не е и продуктивна инвестиция, тъй като повечето от тези жилища не се ползват."

Ангелов посочи, че държавните ценни книжа за граждани са по-сигурни от банков депозит и носят положителна лихва.

"Това е нещо, което може да развием. Държавата би спечелила, ако има държавни облигации за граждани, и спестителите биха спечелили доходност по своите пари", обясни той.

Георги Ангелов отбеляза, че при кредитите трябва да има баланс - да има кредити за домакинствата, но да има кредити и за бизнеса. Така че може и търсенето, и предлагането да растат.


Целия разговор вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад