24 май - ден на славянската или ден на българската писменост?

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Депутатите приеха на първо четене предложението на "патриотите" 24 май да бъде определен като "Ден на българската писменост, просвета и култура“, вместо "Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост".

Според вносителите от ВМРО това е "напълно естествена и логична историческа промяна, която е и път към задвижването на процес по признаването на ниво Европейски съюз на кирилицата като българска азбука".

В студиото на "Денят започва" по темата спориха доц. Милен Михов - депутат от ПГ на "Обединени патриоти" - ВМРО, и доц. Ваня Мичева от Института по български език "Проф. Л. Андрейчин" при БАН.

Доц. Мирчева заяви, че е "дълбоко убедена, че кирилицата е българска азбука". С предлаганата промяна, обаче, откъсваме делото на Кирил и Методий от цялата славянска общност и принизяваме собствената си историческа стойност, защото мисията им започва в Моравия и Панония, но учениците им идват в България след погрома в Моравия и благодарение на това то просъществувало през вековете.

За доц. Михов становището на Института по български език и Центъра по кирилометодиевистика е противоречиво. Според него наименованието на празника "не променя или не омаловажава делото на светите братя Кирил и Методий".

Какво казаха те вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад