Прах от Африка над Балканите, във вторник ще вали цветен дъжд

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Днес, а утре и в Източна България, се очакват температури над 30 градуса. В северозападните части на Балканите ще има и валежи, но в по-голямата част на източните и южните части температурите ще останат доста, съобщи в "Денят започва" синоптикът в НИМХ гл. ас. д-р Анастасия Стойчева.

Във вторник, когато в западната част от страната ще има дъжд, той ще бъде цветен.

"Небето днес изглежда малко по-мътно, не е чак толкова синьо, това е заради праха от Африка, който идва и се настанява над голяма част от Балканския полуостров", обясни Стойчева.

Тя прогнозира, че този прах ще продължи до 2-3 дни, докато продължи преносът на топъл въздух от Африка.

За октомври месец температурите са необичайно високи. Най-топло е при нас в момента в Европа, въпреки, че аномалията на северозапад от континента също е доста голяма, коментира синоптикът.

Още във вторник ще започне да се увеличава облачността. Валежи ще има най-вече на места в северозападната половина от страната. Югоизточните райони ще останат в топлата въздушна маса и без валежи. По Черноморието също, само по северното крайбрежие може да превали слаб дъжд.

С понижението на температурите, което се очаква на 6-и и 7-и и впоследствие на 8-и октомври, ще се нормализират температурите за сезона, те ще бъдат около 20-25 градуса за страната.

В седмицата 19-25 октомври оставаме отново в положителна аномалия. Въпреки понижението, което ще прекъсне преноса на прах от Африка, по-голямата част от страната ще остане с по-високи температури. Това ще продължи до края на месеца.

Мъгла ще има вероятно след 6-и и 7-и октомври, в ранните сутрешни часове, но тя няма да бъде характеристика на страната.

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад