Новини от миналато: Култът към лисицата

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Преди 7 хиляди години в Дуранкулак се установяват представители на културата Хаманджия, които днес изненадват учените с големи каменни сгради, прави и чисти улици и изключителни инженерни решения. Имало ли е култ към лисицата и какво е означавал той - разказва репортажа от поредицата "Новини от миналото" на Мария Чернева и Анна Андреева.

Равни, широки, добре поддържани улици, просторни каменни жилища, властови център в дворцов палат. Нямаше да е толкова странно, ако не ставаше дума за истински град от времето на първите земеделци по земите ни.

Ако ви кажат, че този акропол е най стария в Eвропа, няма да е пресилено. Достатъчно е да се спомене, че този дворцов палат е строен преди 7 хиляди години

Определено не е имало от кого да взаимстват. Нито правите улици, нито планировката на града.

Д-р Владимир Славчев - съръководител на археологическите разкопки: Всъщност, това е една от най-ярките характеристики на селището, на този населен пункт са широките, павите подредените улици. Настилани са, чистени са, поправяни са, т.е. кметът се е грижил добре за тях.

Толкова поддържани и чисти, че единствените находки от тях са няколко загубени мъниста. И затова с изненада открили върху една от уличките купища черепи и кости от крайници на лисици.

Д-р Иван Вайсов, ръководителн археологическите разкопки- Това не е случайно според нас. Самата лисица е била символ на някакъв неизвестен нам разбира се култ и те са я почитали. Неслучайно черепите са събирани Защото от тях са взимали зъбите, от които си правили амулети. Като защита като някаква хитрост, която да се предаде на човек.

Лисиците са до сграда, която също е доста необичайна спрямо всички проучвани до тук.


Д-р Владимир Славчев: Повечето от нещата, които намираме вътре са свързани само със стопанско предназначение и предполагаме и поради малките й размери, че това е помещението, сградата, в която се е приготвяла храната, ползвала се като склад, която обслужвала по-големите къщи

Но и тази сграда както всички останали, подобно и на учиците, са били безкрайн одобре поддържани и обитавани столетия с непроменени функции

Д-р Владимир Славчев: Това са различните подове на едно помещение. През определено време, дали през всеки сезон, дали през една година, пода се измазва непекъснато с глина и се получават ето тези хоризонтални ивици. Последният който е загинал при пожар, върху него е паднал и горелия покрив на къщата и затова е покрит отгоре с въглени и пепел.


Причините за пожара и загиването на къщите археолозите откриват в една от къменните къщи с необичайно дебел и стени.


Там отново се сблъскваме с нещо изумително, което не може да се види никъде другаде. Просто защото е еднократна хрумка на изобретателен неолитец. Направил си е двуетажен дом, построявайки къща в къщата.

Таванът на вътрешната е използван за втори етаж, който е бил закрит с покрива на втората къща. Нееднаквото разрушаване на двете стени на едно и също място е доказателство за друго.


Д-р Владимир Славчев: Много добре се вижда как тази стена се е сцепила на две и двете и половинки са се разсипали в двете различни посоки. Това може да се случи само когато има земен трус, който е вертикален. Така че тук за първи път при разкопките на Дуранкулак попаднахме на ясни доказателства за земетресение. След като започнаха разкопките на други селища, между другото, едновременни с това в Североизточна България, се установи, че този трус най-вероятно е причината за разрушението на почти всички тях. Тъй като земетресение имаме установени в селищната Могила в Провадия, където загива селище от същия период, където земетресение и трус има и при селището при Суворово, което също от този период.

Но не земетресението е сложило край на този древен град. Били са климатичните промени. Когато за първи път дошли тук, морето е било километри далеч.

Д-р Владимир Славчев: В момента стоя е материковата скала.  Това е представлявал острова, когато хората са дошли тук да го заселват. И ето виждате, че най-ранната стена стъпва директно върху самата скала на острова

Тогава било ли е остров?

Д-р Владимир Славчев: Не, тогава е било скалист хълм на брега на завой на река. Първо са го избрали, за да са на високо има обзор и второ защото реката заобикаля от три страни самия остров и създава естествена защита

Д-р Иван Вайсов: Случило се е нещо, на което днес човечеството е свидетел. Човечеството много рядко живее в такива кризи със затопляне. Но тогава се е случило в четвъртото хилядолетие. Това е една от големите екологични кризи, което човечеството преживява. Настъпва рязко затопляне на климата някъде около 2 градуса и нещо. Сега сме около градус и половина, излишно е да казвам, че тогава индустрия не е имало. И по тази причина започват да се разтапят ледниците на север. Евроазиатската плоча започва да става по-лека на север и започва да се накланя постепенно посока към Япония. Тази е причината по която, на принципа на скачените съдове, Средиземно море да започна да навлиза в Черно море.

Каменните сгради, дворцовия палат и улиците - тези първи свидетелства за цивилизация всъщност са проява на друг важен процес, който вероятно е започнал преди 7 хиляди години тук, в Дуранкулак. Където са намерили добри условия и са уседнали за по-дълго. Това в крайна сметка логично и естествено довело до разделение на труда им.

Д-р Владимир Славчев: Хората вече, няколко хилядолетия са живели заедно, виждат че един се справя по-добре с керамиката и се казва ето той- ще прави за всички. Друг се специализира примерно в направата на украшение от морски чепурки. След като се еопределило, че един от тях има добри умения в някаква област, трябва да се появи човек или институция, която да урегулира тези връзки. Появява се човек с престиж, с авторитет, който е с достатъчно тежест в обществото, който да следи за спазването на нормите

Специализацията и производството на различни блага пък става причина за раждането на първите военни конфликти.

Д-р Владимир Славчев: Имаме доста свидетелства за наличие на конфликти. Тъй като именно през каменно-медната епоха се появява първото специализирано оръжие. Бойната брадва. Съвсем очевидна е и връзката на управляващите с военното дело, тъй като символ на властта се превръща именно бойна за брадва.

Очевидно още от зората, цивилизацията и войната са родени заедно. И хиляди години по-късно, никой не успява да ги раздели.

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад