Адвокат по медицинско право: PCR и бързите тестове трябва да отговарят на критериите в Приложение 2

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Пътници от цял автобус, прибиращи се от Гърция, бяха поставени под карантина у нас, въпреки че са представили отрицателни тестове за COVID-19. В "Денят започва" случая коментира Мария Петрова - адвокат по медицинско право.

Единствената информация, с която разполагам, е, че на тях им е наложена карантина, въпреки че са представили някакви документи, каза адвокат тя.

"Според заповед на здравния министър от 18 май влизащите на българска територия граждани трябва да представят или документ, че са ваксинирани, или положителен PCR тест, направен преди 180 дни, или отрицателен PCR или бърз тест, направен до 72 часа преди да стъпят на територията на България. Според Приложение 2 на тази заповед изрично е обособено какви да бъдат тестовете, които са медицински изделия", обясни тя.

По думите ѝ, когато пътуваме, много важно е да проследим какво е медицинското изделие и дали от отговаря на описаното в Приложение 2 към заповедта.

Относно т. нар. "зелени сертификати" за пътуване, адвокатът обясни, че около предложението на ЕК за унифицирани документи няма достатъчно яснота, за да може всички държави-членки да имат еднакви критерии, еднакви тестове и еднаква електронна система. Документът не дава някакви конкретни права, а показва дали човекът е ваксиниран, дали има антитела или отрицателен PCR тест.

"Идеята е допълнителните правила да бъдат унифицирани за целия ЕС, но това все още не се прави и те са на национално ниво", подчерта адвокат Петрова.

При поставена първа доза сертификат няма да се издава, уточни тя.

Какво още коментира адвокатът по медицинско право вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад