Ще имаме ли нова подводница?

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Преди 105 години у нас е поставено началото на българското подводно плаване. Според официалния германски военноморски справочник по това време само още 9 държави разполагат с подводници. Така по време на Първата световна война страната ни става една от малкото в света, които притежават свой подводен флот.

В пристанището на Евксиноград през 1916 година за първи път е вдигнат българския флаг на подводницата УБ едно осем. Тогава лодката, произведена в Германия, излиза на първото си плаване във Варненския залив, а на борда са принцовете Борис и Кирил. Командир е лейтенант Никола Тодоров, а помощник командир - мичман първи ранг Иван Вариклечков, бъдещ командир на флота.

През следващите месеци подводницата изпълнява десетки бойни походи и става заплаха за плаващите в близост до нашите брегове вражески кораби.

"Aко преди 105 години придобиването на подводниците е било по повод участието на България във войната и подводниците успешно са изтласкали вражеските кораби и са предотвратили бомбандирането на крайморските градове и са ги спасили от разрушения, то в днешния свят подводниците също изпълняват такава роля, като дават една много добра възможност за ранно предупреждение за действията на всеки, който с лоши намерения иска да приближи нашия бряг", разкри контраадмирал Кирил Михайлов, командир на Военноморските сили на Република България.

Преговорите за купуването на подводница трябва да продължат, категоричен е контраадмирал Кирил Михайлов, командир на Военноморските сили. Флотът ни от години не разполага с подводен кораб, след като през 2011-та изважда от въоръжение половинвековната “Слава”.

"Естествено ние не можем да си позволим нови подводници – те са скъпо оръжие и България не може да отдели на този етап такива средства. Но е напълно по силите ни да възстановим подводното плаване, макар и с подводница втора ръка, закупена от някоя от нашите съюзни държави-членки на НАТО, ние вече имаме разговори с някои от тях", посочи контраадмирал Кирил Михайлов.
 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад