Юристите: Задача на служебното правителство е да приложи закона какъвто е

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Не е възможно избирателните списъци да бъдат изчистени от "мъртви души", като от тях се извадят хора, декларирали пред НАП, че трайно не пребивават в страната, категоричено заяви политологът и експерт по изборен процес Даниел Стефанов при гостуването си в студиото на "Денят започва".

"Не може една дискусия в Министерски съвет или работна група между министерствата да решава неща, които са уточнени от законодателството. Няма как работна група да реши, че има някакви други условия за вписване в избирателния списък извън това, което Конституцията, Избирателния кодекс и Законът за гражданска регистрация са казали", поясни той.

За него самото наличие на "мъртви души" в избирателните списъци не е нарушение - то се превръща в такова, когото "имаме някаква секционно-избирателна комисия, която решава да използва това, че има повече хора в списъка и решава да злоупотреби с това". Затова и изчистването на хората, които са в чужбина, не решава проблема, защото:

"Предложението по същество е предложение за отнемане на права", отново подчерта Стефанов.

Категорично това предложение издава едно непознаване на тази материя и законодателство, което действа, коментира и докторът по конституционно право Борислав Цеков - също гост в предаването.

"Нито едно правителство, още повече служебно, не може при липсващ парламент да прояви дори законодателна инициатива", отбеляза той.  

Цеков припомни, че избирателните списъци се съставят по постоянен адрес, който съгласно Закона за гражданска регистрация може да бъде само и единствено на територията на Р България. Дори българските граждани, които трайно са се установили в чужбина и нямат постоянен адрес в България, съгласно закона се вписват служебно в регистрите на населението към район "Средец" - София.

"Има разлика между данъчния адрес и това какво има в НАП и административно-правното понятие "постоянен адрес" - те не са непременно тъждествени", обобщи юристът.

По думите му задача на служебното правителство "да приложи закона какъвто е".

Какво казаха експерите за идеята да може да се гласува, ако сме на почивка или в командировка, вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад