Стефан Тафров: Не може отношенията между България и РС Македония да бъдат основани на омраза.

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Не може отношенията между България и РС Македония да бъдат основани на омраза. Това заяви в "Денят започва" по БНТ Стефан Тафров, член на управленската алтернатива на "Демократична България" с ресор външна политика и европейски въпроси.

"Ние трябва да може да си говорим и да се разбираме, знаете, че България първа в света призна РС Македония като държава, обясни Тафров. България е много изолирана в ЕС по тази тема, това е истината. Българската позиция е неразбрана и президентът Радев ясно показа, че ние сме в дипломатическа изолация по въпроса. Това са фактите. Ние от "Демократична България" искаме Пътна карта с конкретни мерки, които са измерими. В момента нашата позиция се свежда до едни емоционални формулировки", каза Тафров.


Относно отклонения в Беларус пътнически самолет, той заяви:
"Реакцията на ЕС по случая "Беларус" беше достатъчна и най-вече много бърза, тя беше взета мигновенно, не е имало противоречия. За "Демократична България" това, което се случи със самолета в белоруското въздушно пространство  е акт на държавен тероризъм. Това е безпрецедентно и поставя под изпитание много важна част от системата на международните отношения, каквото е въздушното въздухоплаване. Тук се поставят много фундаментални въпроси за бъдещето на въздушната авиация изобщо в един глобализиран свят. Холандският министър-председател след Съвета каза, че след корейският режим това е най-ужасния режим в света. Той се подкрепя от Русия и това е голяма тежест за Русия, най-вече икономическа тежест".

 

Беларуският народ ни е близък, ние от Демократична България се възхищаваме от беларуската опозиция. Смятаме че, ЕС трябва да прави повече в подкрепа на беларуската опозиция.

 

Целият разговор вижте във видеото.

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад