Ще промени ли отношенията ни със Скопие ключовата визита на Радев и Пендаровски в Рим

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Президентите на България и РС Македония почитат заедно делото на Светите братя Кирил и Методий. Радев и Пендаровски ще летят до Рим и Ватикана, където традиционно се състои аудиенцията при Главата на Римокатолическата църква за празника на българската просвета и книжовност.

В ситуацията на деликатна фаза, в която са отношенията Скопие - София, визитата на двамата държавни глави е от изключително значение.

България продължава да настоява за спазване на Договора за добросъседство и сътрудничество от 2017 г. за зачитане на нейните национални интереси и сигурност, което беше потвърдено и от служебното правителство. На 24 май президентът Румен Радев също подчерта, че европейският път на РС Македония минава през София.

Какви са настроенията в съседната ни държава и очаква ли се демонстрация на взаимна политическа воля за приятелство и добросъседство - темата коментира журналистът Владо Перев.

Ние мислим, че това е едно добро и щастливо съвпадение - двамата президенти да пътуват заедно. Очакванията тук за българската страна са, че президентът Радев няма да отстъпи от позицията си. От македонската страна се очаква, че Пендаровски ще разбере някои нови неща, които вероятно или не е знаел, или не са му казали, или не се е потрудил да научи.

Но мислим, че и двамата ще разберат по нещо ново за другата позиция, допълни Перев.

И още - какъв е коментарът на публициста Насер Селмани за посещението на двамата президенти и сложните ни отношения с РС Македония, вижте повече във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад