Българският туризъм 2022 - време е за равносметки

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

2022 година беше предизвикателна, трудна и, за щастие, успешна за туризма. Това каза в студиото на "Денят започва с Георги Любенов" служебният министър на туризма Илин Димитров.

Спадът спрямо 2019 г. е между 8 и 9%, при условие, че при възникването на военните действия в Украйна, очаквахме той да бъде над 20%. До края на октомври реализираните приходи в хазната са 5 млрд. лв. от туризъм, допълни той. Положителният тренд е, че българинът продължава да харесва страната си и да почива тук.

Заради войната в Украйна има спад от чуждестранния пазар - изгубили сме туристите от Русия, Украйна, Беларус, а също и от Германия, тъй като там се смята, че България е твърде близо до военните действия.

Ръст се наблюдава в резервациите от Израел, Великобритания и държавите, които са в сходно геополитическо положение като България спрямо войната в Украйна. Това обаче не може да навакса пропуснатите резервации от Русия, Украйна, Беларус и Германия.

Предимството на българските зимни курорти е прекрасното съотношение межде цената и качеството. При нас цените се запазиха на едни относително разумни нива, като повишението е между 20 и 30%. Същото се отнася и за лифтокартите. Ние сме съвсем конкурентоспособни на пазара. Рекламата ни е добра. Имаме много добри ресторанти, изпратили сме покана до централата на Мишлен да изпратят инструктори в България. Имаме сериозна амбиция да успеем в това няколко ресторанта да спечелят звезда "Мишлен", отбеляза министър Димитров.

Той приветства запазването на диференцирано ДДС за туризма от 9% и отговори на опасенията, че бюджетът не може да си позволи това.

"Туризмът е износ на място. Износът в ЕС се облага с 0%, ние го облагаме с 9%. Всички около нас имат диференцирана ставка за туризма като само в три страни е по-висока от 9%. Тази мярка изсветлява сектора. Борим се да излезем на светло, а това осветлява. Допълнително би било добре да имаме мерки, стимулиращи туроператорите", каза той.

Намалява броя на бежанците от Украйна, настанени в хотели и държавни бази. Към момента 9400 души са приютени по програмата.

Целия разговор вижте във видеото.

 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад