Иво Христов: Мнозина в Европа осъзнават, че санкциите на Европа срещу са икономическо самоубийство

В предаването
Части от предаването
Всички броеве


Парламентът на Европа се произнесе почти единодушно за встъпването на България и Румъния в Шенген, но волята на избраниците на европейските народи няма никакво значение, когато един премиер - в частност нидерландският, трябва да употреби казуса за вътрешнополитически електорални нужди. Това каза в "Денят започва с Георги Любенов" евродепутатът Иво Христов.

Ние обаче сме най-големият враг на собственото си встъпване в Шенген.

"Направи ми впечатление, когато президентът реагира на поведението на г-н Рюте, как десните тролове убеждаваха нашите западноевропейски партньори, че ние действително не заслужаваме да встъпим в Шенген и представяха премиера Рюте едва ли не като пазител на върховенството на закона, който ревниво бди над това той да триумфира в България. Нищо подобно. Има икономически съображения зад всичко това. Има страни, които не желаят да паднат административните бариери по южния вход към Европа, откъдето може да влезе могъщата турска икономика и ред други стоки от Близкия Изток. Има и апетити около следвоенното възстановяване на Украйна", обясни той и допълни, че е наивно да се мисли, че някакви възвишени ценности стоят зад нидерландския отказ, има корист.

Иво Христов коментира темата със санкциите, които Европа налага на Русия във връзка с войната в Украйна. Посочи, че тя се справя сама с проблем, който генерира. Мнозина в Европа осъзнават, че тези санкции са икономическо самоубийство, включително от обикновените потребители. Санкциите целят да навредят на Русия в този конфликт и успяват донякъде, но вредата върху европейската икономика е дори по-драматична.

По думите му се комулира недоверие и се създават условия да не бъде предприета никаква мирна инициатива, а това ни вкарва в руслото на войната "до победен край", която може да завърши само с още по-голямо ожесточение, повече жертви, повече опустошение, а защо не и самоунищожение.

Христов е категоричен, че Европа сама направи всичко необходимо, за да не може да играе никаква дипломатическа роля. Обявявайки Русия за терористична държава, ние очевидно не можем да организираме преговори с терористи. Ние сами гласувахме да имаме пасивна роля в този конфликт - ролята на платец. Европа плаща цената на войната.


Целия разговор вижте във видеото.

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад