Нов сериал по БНТ - "Войната на буквите" от 15 януари

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Новият сериал на БНТ "Войната на буквите" по едноименния роман на Людмила Филипова тръгва в ефира на националната телевизия на 15 януари. В 12 серии средновековната драма "Войната на буквите" разказва историята на най-младия син на цар Симеон - Баян, който търси тайната на изгубените древни български букви.

Актьорите Теодора Духовникова, Даниел Върбанов и Ненчо Костов бяха гости в "Денят започва с Георги Любенов", за да разкажат за предстоящата премиера на новия сериал, в който двамата играят ролите на двамата братя Петър и Баян, а Теодора Духовникова влиза в образа на тяхната майка.

Теодора Духовникова призна, че е вдъхновена от заснетия материал. "Чакаме с нетърпение срещата със зрителите, защото последната дума е тяхна. Сигурни сме, че този сериал ще предизвика интереса на хората - ще има такива, които ще се заровят в историческите източници, други ще се потопят в чисто художествения сюжет, но мисля, че няма да ги остави безразлични."

Всичко в снимането на този сериал беше различно, допълни тя. "Огромна радост за всеки актьор е да участва във филм в епоха, което в България не се е случвало от 40 години." Сценарият на "Войната на буквите" е базиран на книгата на Людмила Филипова, но не остава там. Има много персонажи, които са главни герои, чисто нови са, има съвсем други линии. Определи го като един от сценариите, които най-много я е вълнувал и ѝ е харесвал.

Сериалът стъпва на фактите, които знаем за онова време. Героите исторически са съществували, но характерът на тези герои, как взаимодействат един с друг, е разказано през чувствителността на съвременния зрител. "Не искахме да играем някакви паметници и представи за някакви царе, царици и князове, а да бъдат живи, динамични, грешни, чувствени хора", каза още тя.

Много се вълнувахме от всички битки, от масовките, от възможността да се подготвим в конна база, където провеждахме тренировки. Нямах търпение да започнем снимките. Сега нямам търпение да гледам, допълни Даниел Върбанов.

Според Ненчо Костов е било интересно да снимат в епоха, да имат страхотни костюми. "За първи път ми се случва да усетя такава атмосфера и такова сближаване с хората, с които си партнираш. Книгата и филмът "Войната на буквите" се занимават не толкова с възникването на буквите, а с опита да се извоюват, да се съхранят и да се създаде българската идентичност."

Теодора Духовникова допълни, че основната тема на "Войната на буквите" е кое дава силата на един народ и на един човек, къде се крие неговата сила - културата ли, вярата ли, любовта ли, властта ли, военното дело ли.

Вижте целия разговор във видеото.

 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад