Ивайло Мирчев: Нови избори са най-лошият вариант, който е възможен да се случи на България

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Ако стигнем дотам за 23 месеца да правим 5 пъти избори, не е ясно с какви аргументи и какво точно ще се промени. Вторият мандат е лош вариант. Третият вариант е още по-лош вариант. Обаче новите избори са най-лошият вариант, който е възможен да ни се случи, това каза в "Денят започва с Георги Любенов" депутатът от ПГ на "Демократична България" Ивайло Мирчев.

Допълни, че едни нови избори през март ще доведат до това да не влезем в еврозоната на 1 януари 2024 г. "Почти сигурно означава да не влезем в Шенген."

Обясни, че няма да влезем в еврозоната поради простата причина, че имаме много закони за приемане. Ако има избори през март, най-рано в края на април би могло да бъде сформирано правителство. До началото на есента трябва да сме готови с всички закони. Няма как парламентът дори и с ясно мнозинство за толкова кратък период да приеме всички закони, касаещи еврозоната.

"Демократична България" и "Продължаваме промяната" обсъждат съдържанието на декларацията за управленски приоритети на 48-ото Народно събрание, която ДБ предложиха вчера на срещата с акад. Денков.

Според Ивайло Мирчев основната разлика между номинациите на проф. Николай Габровски и акад. Николай Денков за премиер е политическата отговорност.

"Демократична България" и ГЕРБ продължават да имат различия по темата за съдебната реформа и антикорупционното законодателства, посочи Мирчев и призова за гаранции от страна на ГЕРБ, че ще подкрепят стъпки в тази посока.

    "Протегнатата ръка на ГЕРБ (за съдебната реформа) е плод на колективна халюцинация - чуваме я по медиите, но не я виждаме. Когато трябва да гласуваме антикорупционно законодателство, не ги виждаме. Механизмът за контрол на главния прокурор мина през всички европейски организации, значи Европа каза "да", но на това Народно събрание му е много трудно да го гласува", изтъкна той.

Според Мирчев именно проблемите с върховенството на закона са причината да останем извън Шенген. Този критерий отсъства от техническите изисквания, защото според Мирчев никой не си е представял, че една държава може да е член на ЕС и да има порблем съ върховенството на закона.

    "Три страни трябваше да влязат в Шенген - Хърватия, Румъния и България. Но какво се случва - Хърватия премиерът си го осъди по две обвинения, предстои, може би, по още четири, които са в съда. Румъния има две правителства в затвора и над 400 кмета. В България няма нито един осъден министър. И тук сме или в хипотезата, че България е най-некорумпираната държава в Европа, или сме в хипотезата, че някой тук прави така, че да не могат да бъдат осъдени тези, които са на високо и обслужват определени кръгове. Еми второто е! Кой е този, който го прави това - това е прокуратурата, която разпъва чадъри. И ние затова искаме отчетност на главния прокурор. Нека г-н Гешев се замисли дали изпълнява работата си на главен прокурор или обслужва интересите на други, които не съвпадат с тези на България", каза Мирчев.

Ивайло Мирчев отговори на критиките на Асоциацията на прокурорите, според която той използва език на омразата и внушения срещу главния прокурор.

    "Аз съм готов с поне 10 знакови случаи, при които прокуратурата е бездействала. Странно е, че асоциацията реагира на думите, а не на делата - какво стана по случая с 8-те джуджета, КТБ, където прокуратурата дори не разпита Бойко Борисов и Делян Пеевски, въпреки че Пеевски е споменаван на много места. Дори бездействието по тази паравоенна организация, за която всички медии писаха вчера - ами Надежда Йорданова беше сезирала отдавна прокуратурата за това, тя нищо не направи", посочи той.

Мирчев отговори и на твърденията на "БСП за България", споразумението за предоставяне на военна помощ за Украйна е противоконституционно, защото дава свобода на правителството да подписва анекси.

Вижте целия разговор във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад