Богомил Манчев: Невъзможно е затваряне на въглищните централи до 2026 г., както е записано в Плана за възстановяване и устойчивост

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Затварянето на въглищните централи през 2026 г., както е записано в сегашния План за възстановяване и устойчивост, е невъзможно. За съжаление, ще си плащаме хитринките, които сме правили 13-14 години. Централите ще продължат да произвеждат енергия, защото в противен случай не може да съществува държавата и ще бъдем ограничени в ползването на енергията, която обаче е базова.Това каза в „Говори сега“ председателят на Българския атомен форум Богомил Манчев.

Той се съмнява, че до 2032 г. икономически ще издържат централите. 

„Поради тази причина държавата трябва да направи всичко възможно, като законодателство,  да стартира рязко изграждането на ядрени блокове“, добави той.

Според него, ако до 2032 г. има два ядрени блока, те биха могли да решат около 70-80% от емисионната съставка, която изхвърляме. Тъй като два блока ще произведат 16 млн. мегават часа, т.е. те биха могли да заменят на 100% трите Марици.

Той допълни: „Ако ние произведем подобно количество енергия, Мариците трябва да ги редуцираме бавно и част от блоковете да ги оставим в горещ резерв“.

По думите му в "Марица Изток" има резерв от 1,5 млрд тона въглища, но те са много прашни - част трябва да се запазят в т.нар. студен резерв, за да се ползват в критична ситуация, но не може да останем сегашното положение. 

Вижте целия разговор във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад