За кризата в държавата и тежките решения пред Конституционния съд - Янаки Стоилов

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Няма Конституция, която да действа независимо от хората. Моделът, който дава Конституцията за организацията на държавата е сполучлив, но въпросът е какви са изпълнителите. Не съм очаквал, че ще има поредица от служебни правителства. Това коментира в „Говори сега“ бившия правосъден министър и конституционен съдия Янаки Стоилов.

Той припомни: „Преди имаше влиятелни политически партии, те получаваха между 1 и 2  млн. гласа на избори. А днес партиите, които заемат първите позиции, се движат около половин млн. подкрепа на избирателите при една ниска изборна активност“.  

Според него не могат да се правят изводи дали при двупартийна или при многопартийна система се постигат по-добри резултати. Резултатите могат да са добри или да са лоши и при двете системи.

Стоилов посочи, че многопартийната система работи там, където има няколко партии, които все пак доминират и около които се формират политически блокове.

Той добави, че при нас това вече става трудно, защото средни партии трябва да се коалират с малки партии. Накрая се оказва, че е необходимо да се обединяват партии, които имат значителни различия помежду си и крайният резултат обикновено не е добър.

Вижте целия разговор във видеото.
 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад