Д-р Александър Симидчиев: Носенето на маски вероятно няма да отпадне на 1 април

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

От 1 април отговорността за налагането на определени мерки минава в Министерството на здравеопазването под пряката отговорност на държавния санитарен инспектор. Ангел Кунчев става човекът, който ще определя какво ще се прави на регионално равнище, както и РЗИ-тата заедно с ръководствата на отделните региони ще могат да взимат сами решения свързани с конкретната епидемиологична обстановка. Проф. Сербезова ще го официализира със заповед, защото това  е начинът, по който административно да се направи. Това каза д-р Александър Симидчиев в „Денят започва с Георги Любенов“.

Той допълни, че отпада възможността да се спира достъпа до обществени сгради.

„Преди тези мерки бяха под ръководството на Министерски съвет и на Народното събрание, а сега се прехвърлят с по-тесен обхват на отговорност към Министерство на здравеопазването. Причината е проста – има много кризи и трябва да се поеме отговорността от съответната институция да управлява дадения сектор“, изясни Симидчиев.

Д-р Симидчиев показа графика свързана с разпространението на COVID-19 и обясни:

„В световен мащаб има държави, които се справят средно, добре и такива, които не се справят с разпространението на инфекцията - броят на новите случаи. Докато за Украйна има 0 нови случаи, защото в момента имат друг приоритет и никой не съобщава случаите, то в България сме с около 1300 случая на ден средно, т.е. не се справяме добре“.

И допълни: „Лошото е, че в повечето големи държави в Европа – Финландия, Германия, Австрия и Франция и Гърция, която е близка до нас, има много нови случаи. Но разликата между тези държави и България е, че те са с висок процент на ваксинация, в резултат, на което те няма да имат проблем с болничните заведения и смъртността“, смята Симидчиев.

Вижте целия разговор във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад