Министър Денков: Образователната ни система е готова да приеме до 63 000 украински ученици

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

С новата заповед на здравното министерство отпадат всички мерки в училищата, това означава, че всички ученици трябва да се върнат изцяло в клас, осен тези, които подадат молба за индивидуално обучение. Това заяви министърът на образованието акад. Николай Денков в "Денят започва" с Георги Любенов.

"Очакваме да стартираме нормалния учебен процес без пандемия. Ако бъдат въведени допълнителни мерки, ще има време за реакция през ваканцията, но за момента всичко отпада. За нас беше ключово да минем през последната вълна максимално меко, единствено между двата срока дадохме почивка на учителите и учениците. В случая не мисля, че можеше да мине по-добре", смята министърът.

Към петък са подадени 365 молби от украински ученици, от тях близо 100 деца вече са записани в български училища. Образователната ни система има готовност да приеме до 63 000 украински ученици.

"Проблемът е, че тези хора още не са решили какво да правят, тяхната мечта е да се върнат обратно и да си възстановят живота. Тепърва ще се развива този процес, ние сме готови за хиляди деца, които искат да се включат в нашата образователна система", обясни министър Денков.

Основното препятствие с украинските ученици е имунизационният календар, който е различен от българския, обясни акад. Денков. Затова просветното и здравното министерство са се разбрали, че децата ще влизат в училище след като получат необходимите ваксини.

Вижте целия разговор във видеото.


Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад