Доц. Киселова: Няма срок, в който президентът да издаде указ за промяна в състава на служебния кабинет

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

"Положението е ново, защото ще се случи за първи път да има процедура върху процедурата след изменението в Конституцията, но тъй като става дума за смяна в правителството, по предложение на служебния министър-председател, президентът може да издаде указ и да смени министъра на външните работи в служебното правителство." Това заяви в студиото на "Денят започва" доц. Наталия Киселова, преподавател по конституционно право. 

Няма срок, в който президентът да издаде указ за промяна в състава на служебния кабинет, каза тя и допълни, че според нея държавният глава е бил уведомен предварително за готвената рокада и най-късно утре ще издаде указа за смяна на външния министър.

"Президентът от самото начало каза, че няма да има никакво съучастие във формирането на това правителство и предполагам, че поради тази причина няма да прави обструкции и да забавя. За да може да каже: "Тази процедура я оспорих в конституционния съд, тя е противоречаща на конституцията и поради тази причина аз под никаква форма няма да се включа в последващото й развитие.""

По отношение на това, че предложението за смяна на министъра идва от председателя на ГЕРБ Бойко Борисов, Киселова коментира, че единият прочит е политически, а именно - ГЕРБ стават активен участник в правителството, въпреки твърденията си, че нямат свой член в него. Според нея, другият прочит е, че информацията за смяна на министъра е "изтекла" до Борисов и той оповестява това изпреварващо в медиите, все едно рокадата е по негово предложение, за да изглежда, че той има влияние върху г-н Главчев.

Вижте целия разговор във видеото.
 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад