Засадиха плантация с над 20 декара шамфъстък

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

За първи път в България край Сандански засадиха плантация с над 20 декара шамфъстък. Инвестицията е на софийски бизнесмен, а първата реколта се очаква до 2-3 години. 

Георги Каменаров е сред иноваторите в засаждането на екзотични растения в района на Сандански. След бамбук, евкалипт, магнолии, фурми и други нетрадиционни за страната ни растения, които през годините развъжда, сега е насочил вниманието си към шамфъстъка. За реализиране на идеята му за създаване на плантация от екзотичното растение му помага бизнесмен от София, който закупува разсада и съдейства шамфъстъка да бъде засаден на негова земя край Сандански.

Всяко едно от малките дръвчета струва около 45 лева. Притеснен, че фиданките може да бъдат откраднати Каменаров не разкрива къде точно са засадени те. Според озеленителя, растението е непридирчиво към почви, издържа на студ и дава добра реколта от плодове.
Шамфъстъкът може да вирее в почти цяла България, като насажденията обичат сухи, слънчеви склонове с високи летни температури. Растението е изключително сухоустойчиво, като издържа и на температури до -20 градуса. 

Вижте повече в репортажа на Станислава Христова и оператора Любен Панков.

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад