Състояние на фискалния резерв и финансова политика - коментар на Любомир Дацов и Атанас Кацарчев

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Последните няколко години има тенденция вместо да се върви напред с по-бързи темпове, се взимат решения, които създават повече проблеми отколкото да ги решават. Това каза в студиото на "Денят започва" Любомир Дацов, бивш зам.-министър на финансите.

"Проблемите произтичат от грешната прогноза, която беше направена есента. Това е истинският проблем, не говорим за проблема с фискалния резерв, който беше измислен и раздухан. БВП е основата за данъците и събирането на данъчните приходи, а само от разликата в това, че беше завишена прогнозата за миналата година, а нещата отидоха в друга посока, приходите в бюджета ще бъдат с около 4 млд. по-малко. Освет нова, бюджетът беше приет с 3% дефицит, т.е. той е "изпилен" от възможности за маневреност."

"Надвишаването, т.е. оптимистичната част по отношение макрорамката, върху която стъпва бюджета, води до такива ефекти. Не се вижда подобряване на средата, това означава, че най-вероятно ще има влошаване на приходната част, което означава свиване на разходната част в някаква степен, за да влезем в 3% дефицит," допълни Атанас Кацарчев, главен икономист към КТ “Подкрепа”.

Вижте целия разговор във видеото. 
 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад