Христо Иванов: Имаме да решаваме криза на обществения договор

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Политическата криза не е проблем на парламентарна аритметика или на отношения между няколко души, които са намерили формулата да разпределят позициите в МС. Кризата, която имаме да решаваме, е криза на самия обществен договор.

По думите му тя е резултат от прехода на България от тоталитаризъм към демокрация, който така и не е завършен и се е изродил в беззаконие, слаби институции, системна корупция.

Той заяви, че имат ПП-ДБ имат ангажимент да решат кризата на обществения договор включително и с опонентите си, защото няма друг начин.

Демократичният модел изисква това. Имам предвид, че и с вас ще търсим конституционно допирни точки, г-жо Нинова, въпреки всички неща, които сме си казвали готов съм и с Възраждане когато става дума за предоговаряне на обществения договор".

По думите му Народното събрание превръща гласуваното обществено доверие в легитимна власт:

"Днес знам, че за мнозина в тази зала това решение ще бъде трудно. Цялата му еволюция беше трудна за мен и за нашата парламентарна група беше трудна, защото съединението на гласовете, което ни предстои да направим, стъпва на много и трудни компромиси. Конструкцията на управлението, което ни предстои да разберем, се отклонява от нормалната политическа практика и то в степен, която е невиждана досега в демократичната история на България. всимксо това е знак, че сме далеч от нормалното състояние на парламентарната република.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад