Лаура Кьовеши идва в България

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Вчера в Люксембург официално беше поставено началото на дейността на Европейската прокуратура. Всеки европейски гражданин ще може да подава сигнали за злоупотреби с евросредства и корупция на сайта на институцията. Европейският главен прокурор Лаура Кьовеши съобщи в интервю за БНТ, че скоро ще посети в България. Чуйте какво още каза тя пред кореспондента ни в Брюксел Десислава Апостолова и оператора Борислава Инджиева.

БНТ: Госпожо Кьовеши, имате ли вече случаи от България. Сезирана ли е Европейската прокуратура от София?

Лаура Кьовеши - европейски главен прокурор: До началото на нашата среща бяхме получили случаи от Германия и Италия. По-късно ще трябва да проверя дали имаме и случаи от България.

БНТ: Очакванията от Вашата работа в България са много големи. Притеснявате ли се, че може да не отговорите на високите очаквания?

Лаура Кьовеши - европейски главен прокурор: Знам, че очакванията към Европейската прокуратура са големи, но ние сме силен екип с добри професионалисти, които са много активни, коректни. Мотивацията ни е голяма, така че нямам никакви съмнения, че ще вършим добра работа.

БНТ: Всеки гражданин може да ви сезира на вашия сайт. Как ще определяте кои случаи да разследвате?

Лаура Кьовеши - европейски главен прокурор: Да, както казахте, всеки гражданин може да изпрати онлайн сигнал до Европейската прокуратура на нашия сайт, имаме специална форма за това. След това случаите ще регистрират и разпределят към европейските делегирани прокурори и те ще трябва да проверяват дали престъпленията, които за които е докладвано, попадат под юрисдикцията на Европейската прокуратура. Законната база ни дава компетенциите да разследваме финансови престъпления.

БНТ: Отхвърлихте шест от десетте предложения за български делегирани прокурори. Какъв беше проблемът с тях?

Лаура Кьовеши - европейски главен прокурор: Получихме десет предложения от страната да назначим десет делегирани прокури от България. Разбрах, че процедурата е била прозрачна, ние нямаме коментар за това. Но въз основа на нашите вътрешни правила, ние имаме нашите собствени процедури и трябва да проверим опита на кандидатите и дали отговарят и на другите критерии. Ние направихме тази вътрешна проверка. За съжаление някои кандидати бяха върнати. Нека ви дам само един пример - имахме кандидати, които нямат опит като прокурори, а това е първото условие на Европейската прокуратура - да имат дълъг опит в разследването на финансови престъпления. Сега очакваме да получим нови предложения от България, за да бъдат запълнени всички 10 места, които имаме за България”.

БНТ: България има сравнително висок брой делегирани прокурори. Как определяте това коя държава колко прокурори да има?

Лаура Кьовеши - европейски главен прокурор: При определянето на броя на европейските делегирани прокурори имахме разговори с всяка държава-членка. Броят на прокурорите е свързан с броя на случаите, които те разследват в страните и зависи също така от специфичните особености на правосъдната система на всяка страна - как е организирано правосъдието и всички други национални особености.

БНТ: Това означава ли, че очаквате много случаи от България?

Лаура Кьовеши - европейски главен прокурор: Да, очаквам повече случаи, отколкото те имат в момента. Но България не е страната с най-висок брой делегирани прокурори.

БНТ: По време на процедурата за определяне на българските прокурори много хора в България останаха с впечатление, че има напрежение между вас и българската прокуратура. Така ли е наистина?

Лаура Кьовеши - европейски главен прокурор: Не, нямаме конфликт. Диалогът ни продължава. Планирам да посетя България, ние имаме офис на Европейската прокуратура там, така че бих искала да посетя офиса ни там и да се срещна с националните власти.

БНТ: Кога ще посетите България?

Лаура Кьовеши - европейски главен прокурор: Скоро.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад