По зрителски сигнал: Кой закопава мъртви животни в землището на Марково?

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Десетки незаконно загробени животни откриха в землището на пловдивското село Марково след сигнал от жителите на населеното място. Проверката е доказала, че животните са заравяни през последните месеци, без да се спазват санитарните норми. Какво предприемат институциите - вижте във видеото, което подготвиха нашите колеги от Пловдив.

Неприятната миризма в близост до кравефермата е осезаема, установи нашият екип. Видимите останки от мъртви животни са разхвърляни около обекта на фирмата „Шато Марково“. Собственикът на фермата, в която се отглеждат и овце не пожела да застане пред камерата ни.

Десислава Терзиева – кмет на Марково: "Имаме постъпили жалби от собственици на съседни имоти и по повод това, че се изхвърлят торове в лозовите им масиви. Неколкократно сме уведомявали собственика на кравефермата да вземе съответните мерки. Такива обаче не са взети, сега се надявам да се задейства."

В проверката са се включили всички институции, които контролират дейността на фермите в страната – Агенцията по безопасност на храните, Басейнова дирекция, Инспекцията по околната среда и водите. Установени са трупове на овце, агнета и телета в 3 участъка. Мястото, където е констатирано загробването не е съгласувано с Басейнова дирекция и другите институции, както изисква законът.

Д-р Христо Кацаров - БАБХ - Пловдив отдел „Здравеопазване на животни“: "В случая не е уведомен инсинератор за умрелите животни, не е извършено трупосъбирането, и съответно изгарянето. Извършено е загробване на място- абсолютно противозаконно според мен."

След констатираните нарушения на закона от полицията се очаква да докладват резултатите от огледа на районната прокуратура.

От Басейнова дирекция – Пловдив са подали сигнал до „ВиК“, които да наблюдават резултатите от пробите, с които замерват питейната вода в региона.


Автор: Златин Бояджиев
Оператор: Антон Марчев

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад