Радев за случая с "Нотариуса": Да оказваме натиск, за да бъдат разкрити всички зависимости

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

"Да оказваме натиск, за да бъдат разкрити всички зависимости", каза президентът Румен Радев след официалното откриване на Общото събрание на адвокатите от страната.

"Според мен е изключително важно да не позволим скандалите, които палят около себе си, меморандумите, които се подхвърлят, да не отклонят вниманието от основния въпрос - а той е изсветляване на нерегламентирано влияние и изсветляването на всички тайни магистратски клубове и стигане до сърцевината, не само в съдебната система, но и откриване на политическите покровителства, защото знаем, че една такава брутална изградена мрежа за влияние върху правосъдната система няма как да мине без политическо покровителство", каза Радев.

По думите му "каквато и да е съдбата на това правителство, ние трябва да стигнем до края".

"Ако няма съответната политическа воля сред управляващите, ще имаме за в бъдеще превзети институции. Най-вероятно тези клубове ще надживеят ротацията", предупреди президентът.

Радев призова да се оказва натиск , както от обществото, така и от медиите, върху отговорните институции, така, че да бъдат разкрити всички зависимости.

"Ако ние продължаваме по същия начин ще затънем в беззаконие и безнадеждност. Затова е особено важно да има силна обществена реакция и натиск", смята президентът.

За годишнината от войната в Украйна той каза:

"Заклеймихме агресията на Русия срещу Украйна. За съжаление виждаме, че тази война вече втора година не спира. Напротив - тя се разраства. Тя вече е заплаха за глобалния мир и сигурност. Тя прехвърли границите на региона с разруха, бедност, кризи от всякакъв характер", посочи президентът.

"Апелът трябва да бъде особено към ЕС да търсим най-сетне автономно решение за прекратяване на военните действия, и да седнем на масата на преговорите", призова Радев.

"Изумителна е лекотата, с която лидерите в некоалицията ту се обичат и легитимират, ту се изобличават взаимно. Това показва само едно, че т.нар. евроатлантическа некоалиция функционира изцяло и извън всякакви евроатлантически принципи и ценности, а единствено се крепи на интереси", коментира отношенията между различните политически партии Радев.

Иво Никодимов

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад