730 дни война - какво мина и какво предстои за Украйна?

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Основният урок от войната в Украйна е, че героизмът не е достатъчен, без помощта на Европа и на свободния свят, трудно може да бъде спечелена тази война, каза в "Денят започва с Георги Любенов" бившият министър на отбраната Велизар Шаламанов. Обясни, че под спечелване разбира да бъде защитена свободата на Украйна като суверенна, независима страна, като един бъдещ член на ЕС, на европейското семейство и НАТО. Открои, че независимо от трудностите, вижда и позитивен елемент, че две години Украйна успява и целият свободен свят подкрепя усилието на украинците да отстояват свободата си. По думите му обаче срещу военна машина като Русия са необходими много повече усилия.

Според журналиста Валери Тодоров се наблюдава смяна на приоритетите. Вече по-голяма тревога предизвиква въпросът не кога ще свърши войната, а как ще завърши. Ясно е, че във военната помощ за Украйна настъпва пауза, което е разбираемо.

"От една страна е ясно, че леко се измести вниманието от този конфликт, от друга страна е ясно, че там проблемите се задълбочават. Не само военните фактори, има граждански сектор, който трябва да се подпомага, т.е. трябва да се подпомага духът на отбраната. Всяко забавяне на помощта е демотивационен фактор, човешкият ресурс не стига и това е големият проблем в Украйна. Затова се залага на по-далекобойни системи, на асиметрични отговори като използването на дронове."

Тодоров смята, че през изтеклите две години са прескочени няколко възможности, през които е можело да се преговаря, поне за да се понижи военното противопоставяне, за да може жертвите да бъдат по-малко. Ясно е, че всяка от страните търси предимства и това е проблемът, тъй като Русия отхвърля възможността да разговаря пряко с украинското ръководство.

Целия разговор вижте във видеото.

 

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад