Спортните таланти на България: Без страх - Валентина Георгиева (спортна гимнастика)

Държава: България
Година: 2024
Времетраене: 30 минути
Спортните таланти на България: Без страх - Валентина Георгиева (спортна гимнастика)
В предаването
Всички епизоди

Документален филм

Автор: Цветелина Абрашева
Режисьор: Йоанна Капанова
Оператори: Миглена Гайдарова, Огнян Колчаков
Продуцент: БНТ, Дирекция "Спорт"

Поредицата "Спортните таланти на България" представя
състезателката по спортна гимнастика Валентина Георгиева
във филма

"Без страх"

Смелата състезателка по спортна гимнастика Валентина Георгиева е европейска медалистка и ще представя България на Олимпийските игри в Париж през 2024.

Едва 4-годишна, Валентина влиза в разполовената зала на Герена с художествена гимнастика, защото майка й е бивша гимнастичка, но на 7 години преминава в другата зала със спортна гимнастика и е щастлива, че е направила своя избор.

Треньорът Филип Янев оценява нейните подходящи физически данни за този спорт. Самата Валентина е и новатор, стреми се да опитва нови неща в свят, който върви с много труд, смелост и... травми.

На първото си състезание Валентина Георгиева очаква, но не печели медал и дори смята само да тренира, без да участва повече на състезания.
Първата й награда е Сребърен медал на земя от турнир в Пловдив. Следва победа в Благоевград.

Първото й Международно състезание е през 2016 в Нови сад, където е втора в многобоя и на финала - четири пъти първа.

Първата й контузия е в лакътя при прескок, но Валентина го преодолява така, както треньорът й някога.
Следващата травма е в кръста от пътуване с кола, която обаче се задълбочава и усложнява, защото състезателката не спира да тренира. Изходът е операция, която Валентина отлага, докато не приключи със спорта.

Турнирите и изпитанията продължават.
Валентина Георгиева печели Сребърен медал от Състезание за девойки в Турция - спокойно и без голяма конкуренция заради карантината.
На Световната купа в Баку пред 2022 притеснението я води до грешка. На Световната купа във Варна ситуацията се повтаря - с успешно начало и несигурен финал.

В Хърватия Валентина е първа, но на Европейското първенство в Мюнхен през август 2022 се чувства неподготвена, освен че е болна.
Квалификацията в Мюнхен преминава в голяма конкуренция, с отнети точки за Валентина Георгиева и с тежка контузия на прескок - диагнозата е скъсана връзка и неизбежна операция, с минимум 8 месеца за възстановяване след шина и патерица.


Един месец след операцията Валентина се връща в залата и постепенно прохожда с уредите. След година и половина отново е в спорта.

През март 2024 Валентина Георгиева печели Златен медал на прескок от Световната купа в Баку, което й осигурява квота за Олимпийските игри в Париж. Два месеца по-късно 17-годишната състезателка печели Сребърен медал от Европейското първенство в Римини, Италия и Златен медал на прескок от Световната купа във Варна.

Както за всички, отдадени на спорта, свободно време не достига, но тогава Валентина е щастлива от срещите със семейството, с приятеля си и разходките с кучето Арес.

Спортната гимнастика е сложен и рисков спорт, който продължава само с голямо желание и без страх.
Валентина е решителна, смела и чувствителна.
Преживените травми и рехабилитацията я водят до желанието да се занимава с кинезитерапия, за да помага на други така, както са помагали на нея.

"Покажи това, което тренираш и бъди сигурен в себе си. За да успее човек, не трябва да се отказва, трябва да прави това, което го прави щастлив. Аз в тази зала не идвам насила, правя го с желание и с много любов, наистина с много любов", споделя Валентина Георгиева.

За избора, силата, мотивацията и победите на Валентина Георгиева разказва филмът "Без страх" от поредицата "Спортните таланти на България".

*Във филма са включени кадри от личен архив, от Международен видеообмен и Фонд на БНТ.

Валентина Георгиева в поредицата "Спортните таланти на България" | БНТ Спорт

СПОРТНИТЕ ТАЛАНТИ НА БЪЛГАРИЯ

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад