Спортните таланти на България: "Докоснат от Господ" - Карлос Насар (вдигане на тежести)

Държава: България
Година: 2024
Времетраене: 28 минути
В предаването
Всички епизоди

Документален филм

Автор: Бюлент Мюмюнов
Оператори: Николай Балкански, Станислав Златев
Режисьор: Емил Минков
Продуцент: БНТ, Дирекция "Спорт"

Поредицата "Спортните таланти на България" представя състезателя по вдигане на тежести Карлос Насар във филма "Докоснат от Господ"

Феномен в съвременния български спорт е щангистът Карлос Насар, който чупи рекорд след рекорд, става шампион на почти всяко голямо състезание и пише българската история в този спорт с всеки свой опит.

Карлос Насар е роден в Париж през 2004, живял е за кратко в Ливан, израснал е в Червен бряг в сплотено семейство, в което религията и Бог са изкоренни ценности.

За Карлос Насар вярата не изключва разбирането за греха и изкуплението, доказателство за което е самият живот в непрекъсната въртележка от върхове и спадове за всеки човек.


След тежък период за щангиста - със загуба на треньор, с арест и контузия, Насар не губи надежда. Вярва, че пътуването до Париж няма да е напразно. Той има мисия - да изпълни обещанието си към Илиян Илиев:

"Моята мечта и моето задължение към вече покойния ми треньор Илиян Илиев е едно – да стана олимпийски шампион. Трябва да изпълня обещанието си към човека, който ми даде всичко в този спорт“. Карлос Насар

С последния си световен рекорд - 223 килограма в движението "изтласкване", категория до 89 кг, от Гран при на Доха, Катар - всички български и световни специалисти във вдигането на тежести са категорични, че 19-годишният Насар ще спечели минимум медал на Олимпийските игри в Париж през 2024.

Възможностите и лекотата, с която вдига тонове килограми всеки ден, вдъхват увереност, че Карлос Насар вероятно ще стане и олимпийски шампион, което не се е случвало в българските щанги от 2004 година, когато Милен Добрев е спечелил Златния медал на Олимпийските игри в Атина.

Спортистът Карлос Насар се зарежда с молитви и стихове. Играе и шах. Тренировките са силни, но по-силна от всичко за Насар е вярата:

"Аз вдигам тежести, които никога не са били вдигани досега. Вероятно съм докоснат от Господ. Тази сила, която имам, идва от него. Илиян Илиев казваше, че с хора като мен Господ показва, че съществува". Карлос Насар

"Той ще стане олимпийски шампион с рекорд", вярва и майка му Поля Иванова.

Българската национална телевизия реализира първия филм за този необикновен спортист.

Във филма участват семейството на Карлос Насар, любимата му учителка Добринка Здравкова, синът на неговия първи треньор – Павел Христов, доктор Евгени Нешев, физиотерапевтът Галин Рангелов и кондиционният треньор Виктор Нинов.

За съдбата, постиженията и вярата на Карлос Насар разказва филмът "Докоснат от Господ" в поредицата "Спортните таланти на България".

Карлос Насар в поредицата "Спортните таланти на България"| БНТ Спорт

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад